Commerciële radiostations teleurgesteld over veiling

De Vereniging Commerciële Radio (VCR), bestaande uit de landelijke radiozenders Radio 538, Slam FM, Sky Radio, Radio Veronica, Q-music, Sublime FM, Radio 10 en 100%NL, is teleurgesteld over het voorstel van Minister Kamp van Economische Zaken om de FM-licenties na 2017 te veilen.

Menno Koningsberger, voorzitter VCR: “We hebben kennis genomen van het voorstel van de Minister, en zijn hier teleurgesteld over. We zullen dit voorstel de komende dagen verder bestuderen.

De modernisering die minister Kamp beoogt, kan net zo goed of zelfs beter gerealiseerd worden bij verlenging, daar is helemaal geen veiling voor nodig. Samen met de publieke omroep en nota bene het departement van Minister Kamp hebben de commerciële radiostations sinds 2011 flink de schouders gezet onder digitalisering van de radio, waaronder DAB+.

Inmiddels luistert al 53% van de Nederlanders op verschillende manieren naar digitale radio (bron: Telecompaper 2014). DAB+ is de digitale opvolger van FM en biedt luisteraars veel meer radiostations en digitale geluidskwaliteit, maar is nog relatief onbekend. Er is een voortvarende start gemaakt met DAB+, er ligt inmiddels een landelijk netwerk, maar er moet nog flink promotie gemaakt worden om de vraag op gang te brengen.”

Het kabinet heeft de radiostations in 2009 een verlenging in het vooruitzicht gesteld tot 2023, zodat de radiostations haar middelen konden investeren in digitale radiodistributie, waaronder kwalitatief aanbod op en promotie van DAB+. Met in 2017 een veiling in zicht is het helaas niet verantwoord voor de stations om hier nu verder in te investeren, immers de continuïteit voor de bedrijfsvoering is voor de stations nu zeer onzeker.

Dit lopende proces van ether-digitalisering nu onderbreken door een veiling is zeer onverstandig en totaal onnodig volgens de VCR. De wet voorziet, net als in 2011, in een mogelijkheid tot verlengen.

Koningsberger: “Wij rekenen op de Tweede Kamer die donderdag over het plan van minister Kamp debatteert. De Minister geeft in zijn voorstel zelf aan dat FM over een aantal jaar overbodig wordt. Waarom dan de markt nu overhoop gooien met een FM-veiling?” [Radiowereld.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties