Radio 8FM heeft donderdag onverwachts haar etherfrequentie in Oss (90.1 FM) teruggegeven aan zusterstation Puur NL. Als reden hiervoor geeft Radio 8FM dat de regionaliteitseisen die voor deze frequentie gelden mogelijk in conflict zijn met het programma van de zender.
Radio 8FM nam in december 2014 de frequentie 90.1 FM over van Puur NL, nadat het Agentschap Telecom (AT) groen licht had gegeven voor een verplaatsing van Den Bosch naar Oss.
De frequentie Oss 90.1 FM maakt onderdeel uit van kavel B22. De regionaliteitseisen die op dit kavel rusten (23% op werkdagen en 54% in het weekend, deze stammen uit 2003) zijn mogelijk in conflict met het programma van Radio 8FM. Deze regionaliteitseisen zijn op dit moment al bron van allerlei procedures tussen 100% NL, RADIONL en het AT. Voor kavel B21 waarop Radio 8FM uitzendt gelden minder strenge eisen (22% op werkdagen en 20% in het weekend).
Daarnaast spelen er ook procedures tussen regionale omroepen en partijen die ook graag een regionale FM-frequentie willen verkrijgen. Radio 8FM geeft aan geen onderdeel te willen worden van deze procedures omtrent regionaliteit. “Wij besteden onze tijd liever aan het maken van goede programma’s” aldus Jan Tiebosch van Radio 8FM tegenover Radio.NL.
Modernisering regionaliteitseisen
Wel hoopt Radio 8FM dat het ministerie van Economische Zaken en het AT op korte termijn met de branche gaat overleggen over de uitleg van de regionaliteitsregels uit 2003. Tussen 2003 en 2015 is het consumeren van radio-uitzendingen veranderd. Een typisch voorbeeld voor een regionale zender is het aanvragen van een verzoeknummer; ging dit 15 jaar geleden nog vaak telefonisch (analoog), nu gaat dit door een paar klikken (digitaal) op de internetsite of via social media/WhatsApp. De regels zijn echter nog afgestemd op het analoge tijdperk.
“Het is natuurlijk vreemd dat de oudste niet-landelijke commerciële regionale zender van Nederland voorzorgsmaatregelen moet gaan nemen omdat ze mogelijk niet voldoende regionaal zou kunnen zijn. Dat terwijl iedereen weet dat Radio 8FM een echte Brabantse zender is. Die Brabantse aard komt bij Radio 8FM echt overal in terug. Het percentage moet natuurlijk blijven in de vergunning, maar de spelregels moeten anno 2015 gemoderniseerd worden” aldus Tiebosch. [Radiowereld.NL]