AT stelt handhaving regiogerichtheid radio uit tot september

Het Agentschap Telecom (AT) begint pas in september met het handhaven van de regiogerichtheidseisen van de niet landelijke commerciële radiostations (NLCR). Dit laat Minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer weten.

AT stelt handhaving regiogerichtheid radio uit tot september Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het AT vanaf half juli zou gaan handhaven op regiogerichtheid, maar de regionale commerciële radiostations krijgen meer tijd om hun programmering aan te passen aan de eisen die al sinds 2003 gelden.

Regiogerichtheid geldt elk voor FM-kavel
Het CBb oordeelde in maart dat regionale radiostations voortaan per FM-kavel aan de verplichte hoeveelheid regiogerichtheid voldoen en dus niet meer per regionaal DAB+kavel, zoals het AT onterecht bepaalde. Deze DAB+kavels zijn namelijk flink groter dan het bereik van de verschillende FM-kavels.

Eerder oordeelde de rechtbank van Rotterdam al dat muziek voortaan alleen nog meetelt als regiogerichtheid als de artiest, een significant deel van de band of schrijver van een muziekstuk in de betreffende regio is geboren, als muziek in de betreffende streektaal/dialect wordt gezongen of over de betreffende regio gaat.

De uitspraak maakte een einde aan een jarenlang slepend conflict tussen 100% NL, RADIONL en het AT.

Handhaven
Eind mei liet het AT aan alle vergunninghouders van regionale kavels per brief weten dat er gestart gaat worden met handhaving van de regiogerichtheidseisen. Begin juni was er een bijeenkomst bij het AT in Amersfoort, waarbij de vergunninghouders zijn geïnformeerd over de regels. Het was een emotionele bijeenkomst, waarbij enkel vergunninghouders het AT verweten “de sector kapot te maken.”

Ook voor doelgroepzenders
In dezelfde brief aan de kamer liet Kamp weten dat regiogerichtheid ook geldt voor doelgroepzenders als Ujala Radio en Amor FM. Dit naar aanleiding van Kamervragen. Zij hebben, net als de andere vergunninghouders van regionale kavels, bij de veiling in 2003 zelf een percentage mogen bieden. Het minimum was 10%, maar Amor bood tot 60% regiogerichtheid. [Radiowereld.NL]