Kamp gaat middengolfvergunningen Quality RTV niet verlengen

Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu is het zeker: Minister Kamp gaat de middengolfvergunningen van Quality RTV niet verlengen. Dit blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Momenteel heeft Quality drie vergunningen in het bezit waarop Radio Paradijs uitzendt.

Kamp gaat middengolfvergunningen Quality RTV niet verlengen In de Staatscourant staat dat de vergunningen voor de middengolfkavels C01 (Groot Nieuws Radio 1008), C02 (Radio Maria 675), C06 (Radio 538 891), C10 (KBC/Seagull 1602) en C12 (Vahon 1566) en de daarbij behorende DAB+capaciteit  in aanmerking komen voor verlenging. Of deze partijen dit ook allemaal gaan doen is nog de vraag.

Quality RTV van Ruud Poeze bezit momenteel de vergunningen van C05 (1224), C07 (1332) en C09 (1584).

Digitalisering
Net als alle vergunninghouders van FM-frequenties, zijn ook de vergunninghouders van middengolffrequenties verplicht te investeren in DAB+. Om de vergunning per september 2017 te kunnen verlengen, dienden de radiostations een robuust digitaliseringplan in te dienen.

Quality RTV weigerde in eerste instantie een digitaliseringplan in te dienen, maar deed dit begin juni alsnog.

Kamp niet overtuigd
Het plan van Quality RTV lijkt realistisch en haalbaar, maar onderzoekbureau Kwink, die de plannen beoordeelde in opdracht van de Minister, en Kamp zijn er niet van overtuigd dat Quality RTV daadwerkelijk bereid is om te investeren in digitale radio. Geacht wordt dat het digitaliseringplan alleen is ingediend om een verlenging van de drie (analoge) middengolfvergunningen zeker te stellen.

Quality RTV is in de afgelopen jaren niet bereid geweest om extra te investeren in de uitrol van het netwerk in de Randstad op kanaal 8A (bovenop de uitrolverplichting uit de vergunning), waardoor de digitale dekking in de Randstad van het bovenregionale DAB+kavel achter blijft bij de rest van Nederland.

Verder heeft Quality RTV in het eerdere onderzoek van Kwink naar digitale etherradio naar voren gebracht niets te zien in digitalisering van de etherradio in het algemeen en DAB+ in het bijzonder. Ook in een eerder interview met Radio.NL liet Ruud Poeze, eigenaar van Quality RTV, weten niets te zien in DAB+.

Op basis van deze conclusies heeft Kamp besloten dat de drie middengolfvergunningen niet in aanmerking komen voor verleningen en dus lopen deze per 31 augustus 2017 af.

Blokkeren 747
Recent heeft Quality RTV een voorlopige voorziening (een soort kort geding) tegen het gewijzigde Nationaal Frequentieplan aanhangig gemaakt met als doel de verdeling van frequentie 747 kHz voor laagvermogen omroep stop te zetten. Op het laatste moment besloot Quality de zaak in te trekken. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten