VS: Tijdelijke overeenkomst radio voor draaien populaire artiesten

Populaire artiesten als Pharrell Williams, Adele, Drake, Taylor Swift en U2 blijven waarschijnlijk toch in het nieuwe jaar op de Amerikaanse radio te horen. GMR, dat de vergoedingen voor een flink aantal muziekauteurs regelt, heeft de radiostations een overeenkomst voor 9 maanden voorgelegd.

Net als in Nederland moeten ook de radiostations in de VS betalen voor het draaien van muziek. Waar in Nederland Buma/Stemra de vergoedingen int voor vrijwel alle muziekauteurs, zijn het in de VS verschillende partijen.

Een van deze partijen is Global Music Rights (GMR). Deze partij int de vergoedingen voor 70 populaire artiesten waaronder Pharrell Williams, Adele, Drake, John Lennon, Smokey Robinson, Steve Miller, Taylor Swift, Tom Petty & the Heartbreakers en U2. Deze artiesten tellen voor ongeveer 7,5% van alle muziek die op de Amerikaanse radio gedraaid wordt.

Omdat het voor tienduizenden radiostations een onmogelijke taak is om individueel met alle auteursrechtenorganisaties te onderhandelen over de te betalen vergoedingen, laten zij dit over aan Radio Music License Committee (RMLC).

Eerder deze maand werd bekend dat de RMLC en de GMR nu met elkaar overhoop liggen over wat radiostations vanaf 2017 moeten gaan betalen voor het draaien van muziek. Beide partijen daagden elkaar voor de rechter. GMR beschuldigd de RMLC van kartelvorming, terwijl de RMLC de GMR beschuldigd misbruik te maken van haar monopolie. GMR wil per jaar $42 miljoen van de 10.000 stations die RMLC vertegenwoordigd.

Door het conflict dreigden onder andere Pharrell Williams, Adele, Drake, Taylor Swift en U2 van de radio te verdwijnen.

Omdat de juridische strijd tussen GMR en RMLC nog loopt, heeft GMR een tijdelijke oplossing aan de radiostations voorgelegd. Het gaat om een overeenkomst van 9 maanden, waarbij het bedrag per radiostation wordt bepaald. De radiostations dienen nu dus ook zelf de tijdelijke overeenkomst met GMR af te sluiten.

Radiostations die geen overeenkomst sluiten, maar wel muziek draait die vertegenwoordigd wordt door GMR, dreigen een boete van $150.000 per overtreding te krijgen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten