Fons van Westerloo begrijpt niet waarom de NPO er zo’n moeite mee heeft om openheid van zaken te geven. Dat zei de oud-RTL-baas, SBS-oprichter en oud-WNL-voorzitter tegen BNR Nieuwsradio.
De Eerste en Tweede Kamer willen het uitgavepatroon openbaren om te kunnen controleren of er sprake is van verspilling.
Verzet
Verschillende omroepen hebben zich al verzet tegen het voorstel, omdat het de journalistieke onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen als financiële details openbaar worden gemaakt. Volgens Fons van Westerloo, oud-directeur van RTL Nederland, is daar echter totaal geen sprake van
Complete onzin
Fons van Westerloo: “Ik zou geen argument kunnen verzinnen waarom deze wet niet door zou mogen gaan, het is een soort drogreden. Het is volslagen normaal dat een organisatie die publiek geld uitgeeft, daar breed verantwoording voor geeft.”
Bijverdiensten presentatoren
Daarnaast roept Van Westerloo de Kamerleden op om ook eens te kijken naar de bijverdiensten van presentatoren bij de NPO. “Ze hebben vaak hun eigen productiemaatschappijen, waarmee ze ook nog eens geld verdienen”, stelt hij tegen BNR Nieuwsradio. “Ik zou die kosten gewoon openbaar maken in een jaarrekening. Dat daardoor de journalistieke onafhankelijkheid in het geding komt is flauwekul’, besluit Van Westerloo.
Om te voorkomen dat Kamerleden invloed uit kunnen oefenen op de programmering van de NPO, moeten verzoeken om financiële gegevens te openbaren worden getoetst. Verzoeken worden volgens Dekker alleen goedgekeurd als het vermoeden bestaat dat met een bepaald programma geld is verkwist.
De NPO heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) in een stevige brief laten weten niet van plan te zijn om meer openheid te geven over uitgaven als topsalarissen en voetbalrechten. Hierin erkent de NPO dat er toezicht nodig is, maar wel op “doelmatige en rechtmatige inzet van middelen”. [Radiowereld.NL]