Belgische verkeersinfo gehackt: Luchtaanval op de E40

In Vlaanderen keken automobilisten op de E17 onlangs vreemd op toen de navigatie opeens waarschuwde voor een voor een “vuurgevecht.” Het was gelukkig vals alarm. Ook meldingen van een luchtaanval en een lawine verschenen al eens in de display. Maar hoe kan dit?

Belgische verkeersinfo gehackt: Luchtaanval op de E40 De meeste navigatiesystemen worden met actuele verkeersinformatie gevoed middels het zogenaamde Traffic Message Channel (TMC). Dit is een onhoorbaar digitaal systeem dat via de FM van verschillende radiostations wordt meegezonden.

Luisteren naar deze stations is niet persé nodig, want navigatiesystemen pikken het signaal automatisch op.

Inbreken
In Vlaanderen zenden onder meer de publieke zenders VRT Radio 2, Studio Brussel en Klara een TMC-signaal uit. Voor Radio 2 wordt TMC gevoed door de verkeersredactie van de VRT, op de andere twee zenders verzorgt Touring Mobilis – de Belgische ANWB – de informatie.

In principe zou het kunnen dat een werknemer van een verkeersredactie – met of zonder opzet – de verkeerde categorie aanduidt, maar er zijn eigenlijk geen aanwijzingen dat dat het geval is,” zo beweert de VRT op haar nieuwspagina. De bewuste meldingen zijn namelijk niet in het systeem van de omroep te vinden. “Het lijkt meer plausibel dat iemand erin slaagt in te breken op een FM-band.”

Open source
De vreemde informatie lijkt het meest via Radio 2 meegezonden te worden. “Dat komt omdat de informatie daar wordt verzonden via een zogenoemde ‘Open TMC’-service”, zegt Steven Logghe van BeMobile (Touring Mobilis) tegen de VRT. “En dat is makkelijker om te hacken dan de andere frequenties. Want op de andere frequenties zit een extra sleutel.”

Overigens gaat het officieel niet om het hacken van het systeem, maar het zenden van foutieve informatie wat mogelijk via een illegale FM-zender gebeurt. Mogelijk gaat het ook maar om een enkele FM-zender waarop de foutieve info wordt weergegeven. Dat wil dus zeggen dat niet iedereen in Vlaanderen, waarvan de navigatie de info van Radio 2 pakt, de foutieve info te zien kreeg.

Bij de VRT houden ze het maar op een grap waar weinig tegen te doen is. Het beste is om deze te negeren.

Niet de eerste keer
De Franstalige collega’s van de RTBF kregen enkele jaren geleden al te maken met vreemde meldingen via het TMC-signaal. De eerste meldingen dateren al weer van ruim 10 jaar geleden en kwamen uit Canada.

Uit ons land zijn er nog geen meldingen bekend van ‘vreemde’ meldingen op de navigatie. Het TMC-signaal wordt uitgezonden via onder meer NPO Radio 1, Radio 538, BNR en Qmuic. Deze info wordt verzorgd door externe partijen als de ANWB en Flitsmeister. [Radiowereld.NL]