Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2018

Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2018 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2018 Ook in 2018 gebeurde er weer een hoop op mediagebied. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje in het jaaroverzicht.

Transfertombola
2018 Was het jaar van de grote veranderingen in de radiowereld die grotendeels in gang werden gezet door Edwin Evers. De koning van de ochtend kondigde in maart aan eind van het jaar te gaan stoppen met Evers Staat Op. Het gevolg was een ware verschuiving aan deejays.

De eerste verandering vond eigenlijk al in januari plaats. Toen begon Jeroen van Inkel met de dagelijkse ochtendshow op NPO Radio 5. Kort nadat Evers zijn vertrek in maart aankondigde presenteerde 538 Frank Dane als opvolger van hem.

Een grote verrassing kwam begin april, toen Gerard Ekdom alsnog aankondigde over te stappen van NPO Radio 2 naar Radio 10. Eind juni nam hij afscheid van de publieke omroep om eind augustus al op 10 te beginnen in de ochtend.

NPO Radio 2 besloot Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte aan te stellen als nieuwe ochtendjocks. Qmusic besloot eveneens in te grijpen in de ochtend en trok Marieke Elsinga aan als nieuwe co-host naast Mattie Valk. Eerder had Sky Radio haar en Beau van Erven Dorens al gepolst voor de ochtendshow.

Domien Verschuuren besloot de ochtend van 3FM vaarwel te zeggen voor de middag op Qmusic. Sander Hoogendoorn werd daarom naar voren geschoven als nieuwe ochtendman.

Ook Sublime besloot niet achter te blijven en trok Sander de Heer aan voor de ochtend. En alsof het nog niet genoeg was, kwam 100% NL met Barry Paf, die een paar maanden eerder zijn comeback op de landelijke radio maakte, op de proppen om Lars Boele in de ochtend te vervangen. Tenslotte volgt Slam in het nieuwe jaar met Joey van der Velden.

Meer meer meer
Tot zover de ochtend. Maar ook elders op de dag veranderde er veel bij de verschillende radiozenders. Zo vertrok Jeroen Nieuwenhuize van 538 naar Radio 10, verhuisde Paul Rabbering van het weekend naar de doordeweekse avond op 2 en zei van Frank van ’t Hof het heel vroeg opstaan doordeweeks vaarwel voor iets minder vroeg opstaan in het weekend.

Wie wel weer vroeg z’n bed uit moet is Rick van Velthuysen. Hij keerde terug op de landelijke radio om vier nachten per week op 2 te vullen. Stenders keerde begin van het jaar na vier maanden terug op 2.

Frank van der Lende kreeg de dagelijkse avondshow op 3FM, terwijl Eva Koreman de lunch inruilde voor 3Voor12 Radio. Michiel Veenstra vertrok na 13 jaar bij de publieke popzender om Kink nieuw leven in te blazen.

Bert Haandrikman vertrok van 2 naar 5 om de plek van Tineke de Nooij in te nemen, die alleen nog in het weekend te horen is. Daarnaast krijgt Radio 5 in het nieuwe jaar versterking van Jan van Veen, die begin dit jaar moest vertrekken bij 100% NL, en Bart van Leeuwen. Radio 538 raakte haar enige vrouwelijke talent Chantal Hutten kwijt aan 100% NL.

Petra Grijzen besloot BNR in te ruilen voor NPO Radio 1. Roos Abelman kreeg daarom de avondspits op de commerciële nieuwszender. Raoul Schram en Dimitris kops werden aangetrokken om het weekend van Slam in te gaan vullen.

Wilfred Genee werd aangetrokken om komend jaar de middag te gaan presenteren op Radio Veronica. Dit gaat hij samen met Niels van Baarlen en Rick Romijn doen. Laatstgenoemde is nu ook chef muziek bij Veronica. Niek van der Bruggen verkaste weer terug naar 538.

Aan de top
Maar ook in de leiding van diverse stations waren er veranderingen. Zo werd Marc Adriani eerst benoemd tot directeur van BnnVara, om enkele maanden later te vetrekken naar Talpa Radio. Hier volgde hij Radiodirecteur Dave Minneboo op, die naar Qmusic vertrok. Nieuwe zenderbaas van 538 werd overigens Menno de Boer. Florent Luykx werd benoemd tot interim-radiobaas van Veronica

3FM kreeg eindelijk weer een vaste zenderbaas met het aantrekken van Sharid Alles. Bij NPO Radio 4 heeft Simone Meijer het roer overgenomen.

Wel of niet?
Uiteraard waren er ook een aantal transfers die iets anders liepen dan gepland. Zo zou nieuwslezer Henk Blok na het stoppen van Evers verhuizen naar Qmusic. Uiteindelijk besloot hij toch 538 trouw te blijven.

De storm rondom ‘Rob-gate’ was bij Radio 2 nog nauwelijks gaan liggen of Stenders werd alweer in verband gebracht met Radio Veronica. Deze deal ging echter niet door, want hij besloot bij 2 te blijven.

Patricia van Liemt zou in eerste instantie als sidekick in de ochtend aan de slag gaan bij Wild FM Hitradio, maar besloot uiteindelijk toch naar 100% NL te gaan.

Herrie in de tent
In 2019 waren er ook weer de nodige ruzies en rechtszaken. Zo haalde de rechter flink uit naar RADIONL, waarna de zender uit frustratie Agentschap Telecom op haar concurrenten afstuurde. Het gevolg: Radio Continu verdween stopte op FM in Stadskanaal en 100% NL kreeg een last onder dwangsom opgelegd. De laatste zaak krijgt overigens nog een vervolg bij de rechter. RADIONL zelf moest onlangs noodgedwongen haar frequentie voor NL Kids in Eindhoven opgeven.

Fresh FM probeerde opnieuw bij de rechter de veiling van kavel B05 tegen te houden, verloor deze zaak, maar won het kavel later alsnog bij de veiling. Het geluk was van korte duur, want wegens het niet betalen van het resterende veilingbedrag trok AT de vergunning al in voordat de uitzendingen begonnen waren.

Ondertussen stonden het Commissariaat voor de Media, de NPO en 100% NL ook nog tegenover elkaar in de rechtbank omdat de NPO illegaal haar themakanalen op DAB+ heeft gezet en de CvdM dit oogluikend toelaat.

De meest opvallende rel was die tussen Radio 538 en de Stichting Nederlandse Top 40. 538 Vond dat de Top 40 teveel geld wilde voor de lijst, waarna de radiozender deze in november van FM wilde halen. Een kort geding voorkwam dit uiteindelijk. Vanaf januari is de Top 40 op rivaal Qmusic te horen.

Gesodemeurders wat met een sisser afliep was het nieuws dat BnnVara van Felix Meurders af wilde bij het NPO Radio 2-programma Spijkers met Koppen. Uiteindelijk mocht Meurders blijven.

Meer publieke omroepstrijd. AvroTros en KRO-NCRV lagen met de NPO overhoop over de verhuizing van NPO Radio 2 en 5 van het AKN-gebouw naar het Radiohuis. Uiteindelijk gaat de verhuizing toch door. AvroTros stapte naar de rechter om voor Annemieke Schollaardt een prominentere plek op Radio 2 af te dwingen. Die krijgt ze, want ze mag de jingles van de zender gaan inspreken.

Bert Kranenbarg draaide een vrijdagmiddag lang op NPO Radio 5 alleen maar Volksmuziek om te protesteren dat hij zijn zendtijd op vrijdag kwijtraakt aan SterrenNL. Philip Freriks kreeg live op NPO Radio 1 zijn ontslag te horen.

Bij Wild FM vond een ware leegloop plaats nadat de zender was gekocht door Bas Emons.

In België werd het hele jaar gebakkeleid over FM-frequenties, terwijl bij onze oosterburen juist geruzied werd over FM-antennes en opstelpunten.

Feest
Ondanks de nodige ‘meningsverschillen’ waren er het afgelopen jaar ook de nodige feestjes. Zo vierden Radio 10 en Sky Radio hun 30e verjaardag, bliezen Simone FM en BNR 20 kaarsjes uit en was Radio Rijnmond 35 jaar in de lucht. Ook Studio Brussel werd 35 jaar.

Radio 10 nam daarnaast een nieuwe studio in gebruik. Ook kwam er een nieuw onderkomen voor Radio 1 en 4. Barend van Deelen en Coen & Sander verlengden hun contract met 538, hetgeen Lex Gaarthuis en Jeroen Nieuwenhuize bij 10 deden.

Wietze de Jager was eindelijk van het juk Qmusic verlost en ging aan de slag bij Radio 538.

Radio 10 won de Marconi Award voor station van het jaar, Joost Swinkels van Qmusic was het beste aanstormende talent, terwijl Gerard Ekdom de Gouden RadioRing won voor zijn ochtendshow, die toen nog op 2 te horen was. Ook de Zilveren Ster man ging naar Ekdom, terwijl Annemieke Schollaardt die voor vrouwen kreeg. Adam Curry kreeg de Oeuvre Award. Tineke kreeg de ere Zilveren Reissmicrofoon.

Afscheid
Uiteraard werd het afgelopen jaar ook afscheid genomen. Zo nam Sublime afscheid van FM in haar naam, moest Marjon Keller weg bij 100% NL, stopte de VID na 20 jaar met files lezen op de radio en ging Debby Roukens weg bij Radio West.

3FM nam afscheid van haar jaarlijkse Glazen Huis, terwijl KPN haar FM-netwerken gedag zei. NPO Radio 1 haalde haar kale piepjes voor het nieuws weer van de zender. Radio Bloemendaal stopte voor goed op de middengolf, terwijl Annette van Soest de deur achter haar dichtrok bij BNR.

Bij onze zuiderburen namen Siska Schoeters en Vincent Byloo afscheid van Studio Brussel, terwijl in Engeland Chris Evans zijn baan bij BBC Radio 2 opzegde. In Amerika ging shockjock Don Imus eindelijk met pensioen.

Comeback
Er waren ook nog de nodige terugkomacties. Zo keerde Coastline terug in de ether in de kop van Noord-Holland en Continu op FM in de Achterhoek.

Jeroen Latijnhouwers keerde terug als nieuwslezer in de ochtend bij Veronica. DJ Jurgen keerde terug in de ochtend. Dit keer niet bij Fresh, maar bij Wild. Bij deze zender trok Patrick Kicken na jaren ook weer de microfoon open.

Wim Drent verbond zich opnieuw aan Radio Continu, terwijl Sjaak Bral weer aan de slag ging bij Radio West.

Ok waren er tijdelijke terugkeeracties. Vooral bij NPO Radio 2, waar de Soulshow, Curry & Van Inkel en RuuddeWild.nl weer voor één keer te horen waren.

Evers Stond Op
En zo komt het jaaroverzicht weer op het onderwerp waar het mee begon: het stoppen van Evers Staat Op. Het radiomoment van het jaar. Nadat hij eerder benoemd werd tot Ridder in De Orde van Oranje-Nassau en de André van Duin Comedy Award won, brak uiteindelijk die dag aan waarop Koning Evers voor het laatst zijn ochtendtroon besteeg. Het werd een feestelijke, maar soms ook emotionele marathonuitzending van 12 uur.

Voor Frank Dane rust nu de zware taak om het gat dat Edwin achterlaat op te vullen. Maar de concurrentie ruikt ‘bloed’, want nadat deze 20 jaar kansloos waren om Evers te verslaan, zijn er nu mogelijkheden. Grote vraag is dan ook welk station er komend jaar het populairst zal zijn. En gaat Evers het radiomaken missen?

Voor die tijd zijn er tenminste nog twee zekerheden. Op Sky Radio klinkt rond middernacht ‘Happy New Year’ van Abba, terwijl NPO Radio 2 de gebruikelijke Top 2000-nummer 1 van Queen zal draaien.

De gehele redactie van Radio.NL wenst jou als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2019! [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten