Tips van het Nederlandse publiek hebben de politie ook vorig jaar weer geholpen bij het oplossen van misdrijven. Bij 342 zaken is op televisie, waaronder het programma ‘Opsporing Verzocht’, de hulp ingeroepen van het publiek.
Volgens plaatsvervangend korpschef Henk van Essen zijn dat 138 aanhoudingen in 2016. Dat betekent dat opsporingsprogramma’s op televisie nog steeds belangrijk zijn.
Een van de mooiste voorbeelden van het inroepen van de hulp van burgers via televisie is de langjarige samenwerking met onder meer het programma ‘Opsporing Verzocht’. In 2016 lijkt ook sprake van een nieuwe trend: daders meldden zich steeds vaker zelf nadat ze in het opsporingsprogramma te zien waren.
Het bekendste voorbeeld hiervan is de 14 jaar oude Posbankmoord; de daders zijn inmiddels veroordeeld. Vorig jaar meldden zich op deze manier ook al de dader van een mishandeling bij de TT Assen en de dader van een overval op een taxichauffeur in Haarlem.
Naast ‘Opsporing Verzocht’ maakt de politie ook steeds vaker gebruik van programma’s als Hart van Nederland en Goedemorgen Nederland en veel regionale opsporingsprogramma’s bij omroepen. Dit zijn AT5, Omroep Brabant, Omroep Flevoland, RTV Utrecht, RTV Noord-Holland, Tv-Gelderland, RTV Oost, Omroep West en TV Rijnmond. Er kijken ruim 1 miljoen mensen naar opsporingsprogramma’s. [Radiowereld.NL]