Steeds meer recente muziek op Radio Veronica

De vaste luisteraars van Radio Veronica zal het ongetwijfeld opgevallen zijn: de zender draait steeds meer recent muziek. Waar eerst slechts één actuele hit per drie a vier uur werd gedraaid, zijn dit er nu al drie a vier per uur geworden. Maar mag dit zomaar op een ‘gouwe ouwe’ kavel?

Steeds meer recente muziek op Radio Veronica Radio Veronica maakt gebruik van een zogenaamd geclausuleerd kavel. Hiervoor geldt dat de zender tussen 7 en 19 uur minstens 85% muziek moet uitzenden.

Daarnaast mag maximaal 4,3% van de gedraaide muziek de afgelopen vijf jaar in de gangbare hitlijsten voor popmuziek (zoals de Top 40) hebben gestaan.

Desondanks draaide radio Veronica maandagmiddag tussen 16 en 17 uur “Counting Stars” van One Republic (2013), “Thunder” van Imagine Dragons (2017), “Happy” van Pharrell Williams (2013) en “Skin” van Rag ’n Bone Man (2017) voorgeschoteld.

Radio Veronica maakt hiervoor listig gebruik van de omschrijving in haar vergunning. Want wie goed luistert hoort dat de gedraaide versies iets anders zijn dan die op andere radiostations gedraaid worden. Radio Veronica draait dan ook zogenaamde “alternatieve edits.” En deze alternatieve edits verschijnen echter niet in de Top 40.

De truc die Radio Veronica nu toepast is overigens niet nieuw. Het toenmalige Slam FM deed dit ruim 10 jaar geleden ook al. Dat ging overigens in eerste instantie fout, wat het station een forse boete opleverde. Maar door nog iets meer aan de platen te verbouwen kwam het station er jaren mee weg. [Radiowereld.NL]