Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2017

Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2017 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2017 Ook in 2017 gebeurde er weer een hoop op mediagebied. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje in het jaaroverzicht.

2017 Was het jaar waarin de meeste FM-vergunningen verlengd werden, commerciële radio- en tv-stations eindelijk mochten adverteren bij de Ster, met de komst van Talpa Radio een grote consolidatie in de radiowereld werd afgerond en radiobaas Dave Minneboo zijn vertrek aankondigde, Helga van Leur stopte met de weerberichten op tv, Noorwegen als eerste land ter wereld FM uitzette en uit onderzoek bleek dat live radio luisteren nog steeds mateloos populair is.

Maar er vertrokken ook een flink aantal presentatoren/deejays bij hun broodheer. De eerste leek Jörgen Rayman te zijn, die op BNR aankondigde te stoppen. Grote opluchting was er bij BNR Hoofdredacteur Sjors Fröhlich, die zijn contract met nog eens vier jaar verlengde, dat het om roken ging.

3FM
Bij de publieke popzender 3FM bleef het ook in 2017 onrustig. Het marktaandeel bleef maar dalen en dat zorgde opnieuw voor flinke veranderingen. Zo stapte zendermanager Basyl de Groot onverwachts op en werd Edwin Valent aangesteld als tijdelijke opvolger.

Ondertussen was er ook nog een discussie over meer vrouwen op de radio, aangezwengeld door onder andere Roosmarijn Reijmer, die later besloot om 3FM te verlaten. De discussie heeft er mede voor gezorgd dat 3FM meer vrouwen op prominente plekken zette in de programmering, waaronder Eva Koreman, die begin dit jaar de Zilveren Ster won.

Frank van der Lende raakte zijn plek in de middag kwijt en werd vervangen door Mark en Ramon. Giel Beelen verliet de zender na 20 jaar, evenals Annemieke Schollaardt. Daarnaast concludeerde de NPO dat de bekendheid van de deejays van 3FM vergroot moet worden en kwamen er weer drie deejays in het Glazen Huis.

Radio Veronica
Een ander station dat in het teken stond van veranderingen was Radio Veronica. Begin van het jaar kwam er een nieuwe programmering met veel oude 538-stemmen en werd het pop-rockformat aangescherpt. In de loop van het jaar kwam er meer actuele muziek op de playlist door het draaien van alternatieve edits.

Jeroen van Inkel zat na een lange vakantie ziek thuis om vervolgens niet meer terug te keren op de zender. Lindo Duvall, die bij Radio 10 vandaan kwam, nam de uren van Van Inkel over.

Om het marktaandeel op te vijzelen werd Giel Beelen aangetrokken voor de ochtend. En geheel op z’n Giels zorgde hij voor de nodige opschudding door in te breken in de uitzending van zijn vorige werkgever 3FM. Onlangs werd Giel nog gefileerd in The Roast op Comedy Central.

Jeroen Nieuwenhuize verdween al binnen een jaar van Radio Veronica. Ook Gert-Jan van Ackooij verliet de zender. Hij werd opgevolgd door Martijn Muijs.

Radio 10
Een zender waar het een stuk beter mee gaat is Radio 10. Het marktaandeel van de zender blijft maar groeien en is inmiddels de 7% gepasseerd. Begin van het jaar startte Lex Gaarthuis in de ochtend. Daarnaast kwam Silvan Stoet het station versterken. In de middag blijft Rob van Someren te horen, want hij verlengde zijn contract.

Radio 538
Ook bij Radio 538 kan tevreden teruggekeken worden op 2017. Op het incident met de streaker bij zangeres Maan na, waren er vooral hoogtepunten. Zo presenteerde Frank Dane de allereerste radioshow vanuit een onderzeeër, bestond de Frank & Vrijdagshow 5 jaar, scoorde Radio 538 haar hoogste marktaandeel ooit, won het een Marconi Award voor beste zender en bestond de zender ook nog eens 25 jaar. Barend van Deelen kwam van 3FM om het deejayteam te versterken.

Maar er werd ook afscheid genomen. Zo verliet nieuwslezer Hannelore Zwitserlood de zender en stopte Jens Timmermans met radio maken. Ook Martijn Biemans vertrok bij 538. Hij ging aan de slag bij Qmusic.

Qmusic
Door het vertrek van Niek van der Bruggen naar Veronica startte Qmusic 2017 met een nieuwe middagshow met Stephan Bouman, die uitgeschakeld werd in The Knock-outs van The Voice, en Kimberley Klaver. Zij besloot echter na een half jaar al te stoppen.

Mattie Valk & Wietze de Jager vierden geboeid hun 5-jarig jubileum als duo in de ochtend. Het doorbreken van de boeien zorgde tevens voor een keiharde breuk tussen het duo. Mattie & Wietze zouden naar Sky Radio overstappen, totdat Mattie koudwatervrees kreeg en achter de rug om van Wietze een nieuw contract afsloot met Q. Wietze voelde zich zo genaaid door zijn Mattie dat hij vertrok bij het radiostation. Zijn vrouw Lieke Veld volgde eind dit jaar.

Saillant detail is dat Qmusic maanden na de breuk nog een onderzoek onder de luisteraars uitvoerde over Mattie & Wietze. Want Qmusic kreeg flinke klappen in de vorm van een dalend marktaandeel. Uiteindelijk lukte het Q om Igmar Felicia weg te kapen bij Slam om de ochtend te versterken. Sander de Heer werd eindredacteur van de nieuwe ochtendshow.

Slam
Door het vertrek van Igmar, die zijn succes op Youtube nog vierde met een BijIgmarathon, kreeg Slam een nieuwe avondprogrammering. Daarnaast vertrok Martijn La Grouw bij de zender. Zijn plek in de middag is overgenomen door Jordi Warners. Anton van Lieshout is aangesteld als nieuwe zenderbaas.

100% NL
De zender met hoofdzakelijk Nederlandse popmuziek begon het jaar met een nieuwe ochtendshow met Lars Boele, die de overstap maakte van Qmusic. Het jaar eindigde met het afscheid van Jan van Veen, die na bijna 10 jaar zijn allerlaatste Candlelight presenteerde op 100% NL.

Radio 2
Radio 2 zag haar marktaandeel het afgelopen jaar gestaag stijgen. Dat kwam onder andere door het aantrekken van Ruud de Wild, die eind van het jaar nog even de nummer 1 positie in de middag inpikte. Ter promotie stapte De Wild ook nog eens naakt op de motor.

Bert Haandrikman won de Gouden RadioRing voor zijn inmiddels gestopte programma, terwijl Gerard Ekdom de Zilveren Ster won en ook nog eens 25 jaar in het vak zat dit jaar.

En terwijl Gijs Staverman zijn contract verlengde, liep een overstap van Rob Stenders van AvroTros naar BnnVara anders uit dan gepland. Het zorgde voor de ‘Rob-gate’ die Radio 2 maanden lang vasthield. AvroTros wilde haar zendtijd in de middag niet afstaan en haalde ter vervanging Annemieke Schollaardt bij 3FM vandaan.

Nadat het er eerst naar uit zag dat Stefan Stasse geofferd werd voor de terugkeer van Stenders kwam er uiteindelijk een compromis waarbij Stenders zijn uren deels terugkrijgt op 2, terwijl Schollaardt naar het weekend verkast. Het was dus een roerig jaar voor de nieuwe zenderbaas Jan-Willem van Engelen.

Radio 5
Ondanks dat Radio 5 steeds meer in smaak valt bij oudere luisteraars, vindt de NPO het gat met Radio 2 te groot. Daarom is Jeroen van Inkel, die zijn plek bij Veronica net kwijt was, aangetrokken voor de ochtend. Ondertussen won Tineke de Nooij ook nog eens de Marconi Oeuvre Award.

Radio 1
Niet alleen bij Radio 2 werd er gesteggeld over de programmering, maar ook bij Radio 1. Peter de Bie, presentator van het AvroTros programma Nieuwsshow, voelde zich niet meer thuis bij de omroep en wilde over naar Omroep Max. Mieke van der Weij voelde niets voor de opvolger die AvroTros aanstelde en wilde hetzelfde doen. Het zorgde ervoor dat zowel De Bie als Van der Weij op non-actief werden gezet. Nog groter was de klap voor AvroTros als de NPO besluit om de uren van de Nieuwsshow aan Omroep Max toe te wijzen.

Maar er waren ook feestelijke zaken. Zo vierde het sportprogramma “langs de Lijn” haar 50e verjaardag en kreeg Frits Spits een Gouden Harp. Simone Weimans nieuwe presentator van ‘Het Oog’ en kwam Elisabeth Steinz het team versterker. Zij nam de plek in van Amber Brantsen die overstapte naar tv. Op tweede kerstdag overleed Nieuws & Co presentator Joost Karhof op 48-jarige leeftijd.

Regionaal commercieel
Ook in 2017 werd het regionale commerciële landschap weer flink door elkaar geschud. Zo kwam er na een jaar al weer een einde aan de landelijke ambities van Radio 8FM. Als eerste verdween de editie noord en oost. Het zorgde ervoor dat de FM-band flink door elkaar geschud werd, want vrije frequenties werden ingezet voor RADIONL en Joy radio. Overige vrijgekomen frequenties werden ingezet voor nieuwe jukeboxen als Frysk FM en Grunn FM. Tukker FM.

In april eindigde het avontuur voor Radio 8FM in de Randstad. Decibel nam een deel van de frequenties in, nadat deze een deel van haar frequenties weer moest afstaan aan RADIONL. Daarnaast verdwenen alle gepresenteerde programma’s op Decibel en werd dekking in Eindhoven en Utrecht opgegeven. In de lichtstad nam Radio JND de frequentie over.

Ook was er een korte opleving van Fresh FM, dat na een jaar lang wazige onbekende muziek had uitgezonden, opeens weer hits ging draaien. De zender had een nieuwe eigenaar en er kwam een nieuwe programmering. Helaas zorgde een machtsstrijd achter de schermen ervoor dat de programma’s al na korte tijd weer verdwenen. Eind augustus werd duidelijk dat de vergunning van Fresh FM niet verlengd wordt en de zender uit de ether moest. Qmusic Limburg moest het doorgeven van landelijke programma’s staken.

Een andere zender die uit de ether verdween was Puur NL. Ook hier bleek het op een akkoordje met Sneek gegooid te zijn. Radio 8FM in Brabant schrapte haar gepresenteerde ochtendshow. Ondertussen had RADIONL al enkele frequenties op moeten geven, omdat het AT met boetes dreigde wegens het brengen van veel te weinig regiogerichtheid. Tukker FM verdween hierdoor al na twee maanden uit de ether.

Het jaar werd afgesloten met goed nieuws, want Radio Continu kreeg twee nieuwe FM-frequenties in de achterhoek, nadat het hier in september juist uit de ether verdween, terwijl Coastline FM een FM-frequentie in de kop van Noord-Holland kreeg.

Regionaal publiek
Radio M Utrecht nam begin dit jaar afscheid van Marc van Amstel en NH Radio van Arjan Burggraaf. Radio West stopte alsnog met het programma “Debby en haar mannen”. Het station startte met een nieuwe programmering met voormalig GTST-acteur Bas Muijs in de ochtend. Ook Omroep Brabant en Omroep Zeeland deden dat, waarbij radio en tv meer gecombineerd werden.

Ondertussen zag Omroep West hoofdredacteur Renzo Veenstra naar Brabant vertrekken. Arjan Snijders werd hoofd van NH Radio en haalde Eddy Keur terug op de radio. Rick van Velthuysen, die aan de slag ging bij de internetzender Traffic Radio, schnabbelde in de zomer bij bij NH. Bart van Leeuwen deed hetzelfde bij Radio M.

Bij RTV Oost was het onrustig. Allereerste gaf Marcel Oude Wesselink zijn dubbele functie op en stopte als hoofdredacteur. Een interim-hoofdredacteur werd ruim een half jaar later vervangen door een nieuwe interim-hoofdredacteur.

DAB+
In 2017 zette de groei van DAB+ door, want inmiddels luisteren er 2 miljoen Nederlanders wel eens via DAB+ naar de radio. Veel lokale en internetstations experimenteerden het afgelopen jaar met digitale etherradio en werden de eerste uitkomsten gepresenteerd. Om de verdere indeling van de DAB+netten te begeleiden wordt een Taskforce opgericht.

Begin dit jaar startte ook LXClassics, het radiostation van Lex Harding, op DAB+. Daarentegen verdwenen er ook een aantal stations: Classic FM, Arrow Classic Rock en Efteling Kids Radio. In al deze gevallen zijn de radiostations een bijproduct en geen ‘core business’ van de eigenaars en wordt daar dus het eerst bezuinigd.

De landelijke commerciële stations verbeterden de ontvangst van hun DAB+net eind van het jaar flink.

Last but not least
Buiten de grote radiostations om gebeurde er in 2017 meer. Zo kreeg FunX-deejay Eva Cleven een Marconia Award voor aanstormend talent. Erik de zwart probeerde het wereldrecord rond de wereld reizen te verbreken, maar strandde met de haven in zicht. John Souhoka stopte na ruim 30 jaar als filelezer bij de ANWB.

Sublime FM vierde haar 5 jaar bestaan en kreeg versterking van Jaap Brienen. Groot Nieuws radio kon langer op AM blijven uitzenden, terwijl Radio Maria haar vergunning op gaf. Ondertussen constateerde het AT veel overtredingen bij zenderinspecties en gaat het meer samenwerken met het Commissariaat voor de Media.

Dit jaar namen we afscheid van Tom Blom en Frits Bom, terwijl de grootste kerstboom te IJsselstein door blikseminslag donker bleef. Jingleweb nam het complete jinglearchief van Topformat over. Ondertussen werd er in Vlaanderen flink gesteggeld over FM-frequenties en gaat de hele FM-band op de schop.

Zondag met Lubach won de Televizierring, terwijl Wilfred Genee en Evan Jinek de Zilveren Sterren wonnen. Marieke Elsinga werd verkozen als beste nieuw talent en vertrok van RTL Late Night naar Boulevard.

Een nieuw jaar
En terwijl de Top 2000 aftelt naar de vertrouwde nummer 1 van Queen, maakt Radio.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar. Ook in 2018 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws. En het belooft opnieuw geen saai jaar te worden.

Zo is het de vraag of Radio 2 de koppositie na de Top 2000 kan behouden of dat Radio 538 weer orde op zaken stelt. Weet Giel voor een flinke stijging van de luistercijfers van Radio Veronica te zorgen? Hoe gaat Van Inkel in de ochtend op Radio 5 scoren? En weet 3FM weer op te krabbelen?

De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2018! [Radiowereld.NL]