Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: 68 Lokale radiostations erkend, stilte in ether dreigt

Een vervroegd Sinterklaascadeau voor 68 lokale radiostations in Vlaanderen. Zij kregen vrijdag te horen dat ze vanaf 1 januari een plekje in de ether krijgen of behouden. Toch is de kans groot dat het stil wordt in de ether, want het verlenen van de vergunningen kost meer tijd.

De erkenning van de 68 lokale radiostations maakt deel uit van het nieuwe Vlaamse frequentieplan dat vanaf 2018 geïmplementeerd wordt. Eerder dit jaar werden al de eerste 35 lokale radiostations erkend, alsmede vier commerciële netwerkradio’s. Zij vervangen de ‘omstreden’ ketenradio’s. Ook kregen Qmusic, Joe en Nostalgie verlenging in ruil voor uitzenden via DAB+.

Met name het verdwijnen van populaire ketenradio’s, Topradio, Club FM, Family Radio en radio Maria vielen buiten de boot, leidt inmiddels tot een loopgravenoorlog.

Desondanks houdt Minister Sven Gatz vast aan zijn plan: “Deze erkenningen kaderen in een grote hervorming van het gehele radiolandschap. Een hervorming die nodig is om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+. Daarnaast wil ik de luisteraars meer keuze bieden met extra commerciële en sterkere lokale radiozenders.

Omdat in het hervormde frequentieplan heel wat frequenties voor de lokale zenders werden gebundeld in nieuwe pakketten, zullen de erkende lokale radiostations een groter luisterpubliek kunnen aanspreken en economisch leefbaarder zijn dan de huidige.

221 Aanvragen voor 110 FM-pakketten
In totaal waren er 123 frequentiepakketten voor lokale radio te erkennen. Voor 13 pakketten waren er geen kandidaten. Voor 110 pakketten waren er 221 ontvankelijke aanvragen. In juli werden al 35 frequentiepakketten toegewezen aan de radiostations waarvoor maar één kandidaat zich had gemeld die voldeed aan de erkenningscriteria. Er bleven 75 pakketten te erkennen, waarvan 68 vrijdag werden toegekend.

Het was in de afgelopen erkenningsronde helaas niet mogelijk om voor alle ter beschikking gestelde frequentiepakketten een kwalitatief voldoende sterk radiostation te kiezen dat aan alle criteria voldeed. Zo hadden bepaalde kandidaat-radio’s tijdens de loop van de procedure tot erkenning wijzigingen aangebracht aan de samenstelling van hun bestuursorganen, waardoor het niet meer mogelijk was na te gaan of ze nog aan alle erkenningsvoorwaarden voldeden. Daardoor werden 6 lokale frequentiepakketten niet toegewezen.

Eén frequentiepakket kon niet worden toegewezen omdat de kandidaat al twee andere verworven heeft, wat het maximum toegelaten aantal is. Voor deze frequentiepakketten zal minister Gatz volgend jaar een extra erkenningsronde organiseren.

538 Uit de ether
Door de nieuwe erkenningen is het Nederlandse Radio 538 vanaf 1 januari niet meer op FM te ontvangen in Maastricht. Ping FM, de Vlaamse lokale zender die het signaal doorgaf, heeft geen erkenning gekregen en verdwijnt dus uit de ether.

Meer stilte dreigt
Maar er verdwijnen op 1 januari meer lokale radiostations uit de Vlaamse ether. Het gaat hierbij om zowel stations die buiten de boot vielen als die vrijdag erkent zijn, zo meldt Radiovisie. Ondanks dat de 68 lokale radiostations een erkenning hebben gekregen, dienen zij nog wel een vergunning bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) aanvragen. Zonder deze vergunning mogen zij niet uitzenden via de ether.

De kans dat het de VRM lukt om voor het eind van het jaar alle vergunningen te verlenen is vrijwel nihil. En ontstaat de hachelijke situatie dat erkende radiostations op 31 december met een glas champagne in de ene hand met de andere hand hun FM-zender moeten uitzenden. [Radiowereld.NL]