Oostenrijk: Tweede landelijke commerciële radiozender op komst?

Oostenrijk krijgt mogelijk een tweede landelijke commerciële radiozender op FM. Mediaregulator KommAustria is eerder deze maand de inschrijfprocedure voor een landelijke vergunning gestart. Inmiddels heeft mediamagnaat Wolfgang Fellner al aangegeven interesse te hebben.

Oostenrijk: Tweede landelijke commerciële radiozender op komst? Momenteel kent Oostenrijk slechts één landelijke commerciële zender via de ether: Kronehit. Het radiostation verwierf eind 2004 als eerste een landelijke vergunning. Sindsdien is het geen andere partij meer gelukt om landelijke status te krijgen.

Dat komt onder meer omdat KommAustria behoorlijk strenge eisen heeft. Om in aanmerking te komen voor een landelijke vergunning dient een partij namelijk minstens 60% van de Oostenrijkers via de ether te kunnen bereiken. Ook moeten de radiozenders minstens twee jaar uitzenden. De enige mogelijkheid om dus in aanmerking te komen voor de landelijke vergunning is door het opkopen van andere radiostations.

De Oostenrijke mediamagnaat Wolfgang Fellner is inmiddels al aardig op weg. De eigenaar van de krant “Österreich” bezit namelijk ook de zenders Radio Ö24 in Wenen, Vorarlberg, Opper-Oostenrijk en Stiermarken, alsmede Antenne Salzburg en Antenne Tirol.

Inmiddels heeft Fellner al aangegeven zich aan te willen melden voor de landelijke vergunning voor het programma Radio Ö24. De radiozenders van Fellner bereiken tezamen echter nog geen 60% en daarom zit er de komende maanden niets anders op dan bestaande radiozenders op te kopen. Fellner pleit er dan ook voor dat de mediawet gewijzigd wordt en dat 50% bereik al voldoende is om voor landelijke status in aanmerking te komen.

Partijen die voor een landelijke vergunning in aanmerking willen komen hebben tot 8 juli de tijd om zich aan te melden bij KommAustria.

Overigens heeft Oostenrijk sinds 2017 naast landelijke, regionale en lokale commerciële radio ook bovenregionale commerciële radio. Voorwaarde is wel dat niet meer dan 45% van de Oostenrijkers via de ether bereikt kan worden. Tot nu toe heeft alleen Radio 88.6 in de regio Wenen, Burgenland en Neder-Oostenrijk een vergunning voor bovenregionale radio. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten