Tot zo ver het verkeer verzorgd door de VID (audio)

Na bijna 20 jaar is er woensdag een einde gekomen aan de verkeersinformatie van de VID op de radio. Carlijn Hubregtse had de eer om het laatste live bulletin op Omroep Brabant te lezen, terwijl Ilse Coster hetzelfde gelijktijdig deed op NH Radio.

Tot zo ver het verkeer verzorgd door de VID (audio) De hele dag werd er door verschillende radiostations afscheid genomen van de filelezers van de VID. Zo bezorgde Omroep Brabant een grote taart.

NH Radio middagpresentator Aart van Eldik ruilde zijn vertrouwde studio in voor de meldkamer van de VID. Het was ook gelijk afscheid in stijl, want het winterse weer zorgde vooral ’s ochtends voor extra problemen op de weg.

Gat van de KLPD opvullen
De VerkeersInformatieDienst (VID) zag op 1 september 1998 het levenslicht. De dienst sprong in het gat dat dreigde te ontstaan nadat het KLPD in Driebergen stopte met het verstrekken van verkeersinformatie aan radio- en televisiestations. RTL4 (Ontbijtnieuws) en Radio 538 waren de eerste afnemers van de VID.

De VID had gelijk al de beschikking over ervaren en bekende filelezers als Theo Gerritsen en (wijlen) Jelles Bode die daarvoor jarenlang de files voorlazen vanuit de Politieverkeerscentrale in Driebergen.

De naam VerkeersInformatieDienst is overigens een beetje uit nood geboren toen oprichter Patrick Potgraven een dag voor de start door RTL gebeld werd welke naam ze in beeld moesten brengen voor de organisatie.

Steeds groter
Aanvankelijk begon de VID in Amsterdam-Zuidoost, maar na enkele jaren verhuisde de dienst met moederbedrijf US Telecom naar Lijnden bij Badhoevedorp. Ruim 10 jaar geleden nam Radio.NL een kijkje achter de schermen bij de VID. Enkele jaren geleden werden een ander pand in Lijnden betrokken.

Op de radio waren de filelezers van de VID de afgelopen 20 jaar te horen op onder meer Radio 10 Gold, Radio Veronica, NH Radio, Omroep Brabant, Radio M Utrecht, Decibel, Radio Royaal/8FM Randstad, Sublime FM, Wild Hitradio, GrootNieuwsRadio, Radio 192 en tal van lokale stations.

Daarnaast leverde de dienst de informatie aan onder meer Radio 538, Noordzee FM, Qmusic, BNR, Slam, 100% NL, RTL FM, Caz, Yorin FM, Radio Nationaal, Radio 8FM Brabant, Radio Gelderland, Radio Flevoland, Keizerstad FM, Hotradio en Radio West.

Op tv werd de informatie geleverd aan het RTL Ochtendnieuws, WNL Vandaag de Dag/Goedemorgen Nederland, RTV Utrecht, AT5 en Omroep Brabant.

Einde van een tijdperk
Eind vorig jaar lekte uit dat de VID ging stoppen met het verstrekken van verkeersinformatie aan radio- en tv-stations. Het aantal afnemers was al flink gedaald en het bedrijf had haar werkzaamheden al grotendeels gericht op verkeersmanagement. Deze tak is afgesplitst in Inmoves.

Daarnaast wordt een ander deel van het personeel overgenomen door Rijkswaterstaat. Zij gaan zich daar voornamelijk bezig houden met verkeersinformatie op social media. Hierdoor was het woensdag letterlijk “Tot zo ver het verkeer verzorgd door de VID.” [Radiowereld.NL]
Foto: VID Twitter