Zoek
Sluit dit zoekvak.

KPN stopt met FM-etherdistributie radiostations

KPN stopt met het verzorgen van de FM-netwerken van radiostations. Momenteel worden de laatste FM-frequenties van Sky Radio, Radio Veronica en Sublime gefaseerd omgeschakeld naar een andere operator. De regionale en lokale stations moeten eind van dit jaar een over zijn.

KPN stopt met FM-etherdistributie radiostations Het verzorgen van FM-netwerken nam KPN in 2006 over van Nozema. Daartoe behoorde ook het beheren van de FM-netwerken van de NPO-zenders, maar hier kwam in 2010 een einde aan.

Sindsdien verzorgde KPN nog de netwerken van Sky Radio, Radio Veronica, Sublime, de regionale publieke omroepen en enkele regionale commerciële omroepen.

Maar KPN heeft besloten om de FM-netwerken af te stoten. “De reden is dat enkele grote commerciële zenders over zijn gegaan naar een andere operator. Daarmee was het aanbieden van deze dienst niet meer rendabel,” zo laat Ward Snijders, hoofd media relaties van KPN, aan Radio.NL weten.

De contracten met de andere zenders zijn opgezegd. Wij willen daarbij een soepele overgang voor onze klanten. Zij hebben dan ook tot 1 januari 2019 de gelegenheid om over te stappen naar een andere operator, dan wel de KPN zendapparatuur en antennesystemen over te nemen. Voor deze tweede optie zien wij belangstelling bij onze klanten,” vervolgt Snijders.

Het omzetten van de verschillende FM-zenders gaat heel gefaseerd. Momenteel worden de laatste FM-frequenties Sky Radio, Radio Veronica en Sublime omgeschakeld naar de infrastructuur van Broadcast Partners, die hiermee nu alle landelijke FM-netten exploiteert. Daarnaast heeft Broadcast Partners een deel van de antennesystemen en zendapparatuur overgekocht van KPN.

De zendapparatuur en antennesystemen die niet overgenomen worden, worden ontmanteld en gesloopt. Enkele weken geleden is bijvoorbeeld al de zender van Sky Radio in Hilversum verwijderd.

Het landelijke DAB+netwerk van de NPO op kanaal 12C, alsmede de DVB-T(2) netwerken blijven in de toekomst wel in beheer bij KPN. [Radiowereld.NL]