In Duitsland is flinke onenigheid over de kosten voor het gebruik van FM-antennes en zendmasten. Oorzaak hiervan is de liberalisering van de markt en het afstoten van het FM-zenderpark door Media Broadcast. Laatstgenoemde dreigde zelfs om woensdag een flink aantal zenders uit te zetten.
Einde monopolie
Tot 2016 had Media Broadcast monopolie op het gebied van grote FM-zenders en antennes voor commerciële radio.
Dit komt doordat Media Broadcast in de jaren ‘90 ontstaan is uit de privatisering van de Deutsche Bundespost. De situatie was vergelijkbaar met die in ons land waar Nozema tot halverwege de jaren ’90 alle grote FM-zenders verzorgde.
Sinds begin 2016 is Media Broadcast verplicht om ruimte in torens en masten en delen van bestaande zendantennes beschikbaar te stellen aan concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.
Afstoten FM
Begin 2017 kondigde media Broadcast echter aan om haar complete FM-zenderpark af te stoten en ook geen FM-etherdistributie meer te verzorgen voor radiostations. Radiostations moesten op zoek naar een nieuwe netwerkbeheerder, terwijl FM-antennes en zendmasten verkocht of geveild gingen worden.
Maar waar de verzorging van de meeste FM-netwerken nu is ondergebracht bij Uplink Media en Divicon Media, waarin het Nederlandse broadcast Partners een flink aandeel heeft, zijn de FM-Antennes en zendmasten verkocht aan een dertigtal partijen. En daar zit het grote pijnpunt.
Onderhandelingen verlopen stroef
Uplink en Divicon moeten nu onderhandelen met al deze partijen voor het gebruik van FM-Antennes en zendmasten. Maar deze partijen trekken zich niets aan van de eerder vastgestelde transparante bedragen en vragen tot wel 50% meer.
Het gevolg is dat de twee grootste zenderexploitanten al maanden steggelen met de nieuwe eigenaren van FM-antennes en zendmasten over de te betalen bedragen. Bij de verschillende aanbestedingen is geen rekening gehouden met deze forste prijsstijgingen. Hierdoor loopt het omzetten van de FM-zenderparken van Media Broadcast naar de nieuwe zenderexploitanten flinke vertraging op. Daarnaast lopen de bestaande overeenkomsten met Media Broadcast af.
Bestaande overeenkomsten lopen af
Afgelopen vrijdag brak flinke paniek uit in de radiowereld toen Media Broadcast dreigde om woensdag een flink aantal FM-zenders uit te schakelen als er geen nieuwe tijdelijke overeenkomst met de zenderexploitant bereikt was voor het in de lucht houden van FM-zenders.
Onder meer Hit Radio FFH, Planet Radio en Harmony FM in Hessen, de publieke omroep MDR in Saksen-Anhalt, de publieke omroep NDR in Mecklenburg-Voorpommeren en de landelijke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur dreigden een groot deel van hun zenderpark ‘uit de lucht’ te zien verdwijnen. In totaal zouden een slordige 10 miljoen luisteraars ruis gaan horen in plaats van hun favoriete zender.
In allerijl heeft er vrijdag overleg plaatsgevonden met Media Broadcast en is er een nieuwe overeenkomst gesloten waardoor het bedrijf in elk geval nog de komende drie maanden de bestaande FM-zenders in de lucht houdt.
Kat en muisspel gaat door
Ondertussen gaat het kat en muisspel tussen de twee nieuwe zenderexploitanten en de nieuwe eigenaren van de FM-antennes en zendmasten onverminderd door. Grote vraag is of er in deze periode wel een overeenkomst bereikt kan worden over de te betalen vergoedingen voor het gebruik van FM-antennes en zendmasten. Anders begint het spelletje over enkele maanden weer opnieuw. [Radiowereld.NL]
Foto: Media Broadcast