Media Park wordt Frequentie Gecoördineerd Gebied

Het Hilversumse Media Park wordt het eerste ‘Frequentie Gecoördineerd Gebied’ in Nederland. Op het Media Park worden dagelijks tientallen radio- en televisieprogramma’s gemaakt waarbij veel gebruik wordt gemaakt van draadloze video- en audioverbindingen.

Media Park wordt Frequentie Gecoördineerd Gebied Met name het gebruik van audiozenders neemt enorm toe, terwijl de beschikbare frequentieruimte flink afneemt door de uitbreiding van 4G- en de komst van 5G netwerken.

De facilitaire bedrijven en omroepen op het terrein hebben samen met het Media Park een convenant gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over het gebruik van frequenties op het Media Park. Professionele gebruikers kunnen met behulp van een frequentieplanner de beschikbare frequentieruimte op het Media Park zo efficiënt mogelijk indelen.

Het convenant is ondertekend door de meest relevante organisaties op het Media Park waaronder NEP, United, Facility House, Red Bee, Talpa, RTL, publieke omroepen NPO, NOS en MAX. Ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Vereniging van Nederlandse Content Producenten, voorheen OTP, hebben het convenant ondertekend.

Deze samenwerking is echt uniek en gebaseerd op een goede onderlinge samenwerking en vertrouwen”, aldus Mark Achterberg, operationeel directeur van Media Park Management: “Het is geweldig dat alle partijen op het Media Park mee wilden werken en vervolgens bereid waren om harde afspraken met elkaar te maken teneinde in het spectrum zo efficiënt mogelijk storingsvrij programma’s te kunnen maken. “

Deze samenwerking op het Media Park is een voorbeeld voor andere frequentie-knelpunten in Europa. De problemen zijn ontstaan door dat de overheid, ten gevolge van Europese afspraken, in 2012 de zogenaamd 800 Mhz band veilde ten behoeve van 4G netwerken. Dit spectrum werd eerder dagelijks gebruikt in de media- en entertainmentwereld.

In 2019 zal de overheid opnieuw een deel van het frequentiespectrum veilen ten behoeve van 4G en 5G. Hierdoor zal het nog drukker worden in het resterende spectrum met alle gevolgen van dien. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email