Ook Rockklassiker en Vinyl blijven op FM Stockholm

Radiozenders Rockklassiker en Vinyl blijven ook na 1 augustus op FM te ontvangen in het Zweedse Stockholm. Eigenaar Bauer Media heeft een samenwerking gesloten Mad Men Media voor doorgifte. Hierdoor kan Rockklassiker ook uit gaan zenden op FM in Göteborg en blijft ook Malmö gedekt.

Ook Rockklassiker en Vinyl blijven op FM Stockholm Vorige jaar werden alle commerciële FM-frequenties in Zweden geveild. Nieuw was dat elke partij maar één regionale FM-vergunning per regio of één lokale FM-vergunning per stad kreeg.

Een schril contrast met nu, waar grote spelers als MTG en Bauer alleen al in Stockholm meerdere lokale FM-frequenties in handen hebben.

Samenwerking
Maar alleen op papier blijven de frequenties van andere eigenaren, want inmiddels sluiten de twee grootste commerciële radiogroepen overeenkomsten met andere vergunninghouders om meer frequenties te kunnen vullen.

Zo sloot Nordic Entertainment (Nent), voorheen beter bekend als MTG Radio, eerder al overeenkomsten met DB Media en NTM. Hierdoor kan Nent naast de landelijke zender Rix FM en de semi-landelijke zender Star FM ook de lokale zenders Power Hit Radio en Bandit Rock blijven uitzenden op FM in de Zweedse hoofdstad. In totaal vult Nent vier van de 10 commerciële FM-frequenties in Stockholm.

Bauer Media heeft nu hetzelfde gedaan door een overeenkomst te sluiten met Mad Men Media (MMM). Eerder werd al een samenwerking gesloten met RBS Broadcasting (NRJ) en SMT. Bauer kan hierdoor de overige zes commerciële FM-frequenties in Stockholm gaan vullen.

Naast de landelijke zenders Mix Megapol en NRJ blijven hierdoor ook Rockklassiker en Vinyl uitzenden op FM in Stockholm. Onduidelijk is nog hoe de andere twee FM-frequenties gevuld gaan worden. Ook de toekomst van Svensk Pop en The Voice, de andere twee stations van Bauer die nu op FM uitzenden, is nog onduidelijk. Er zijn geen mededelingen gedaan over een eventuele invulling.

Göteborg en Malmö
De samenwerking met MMM zorgt overigens ook voor uitbreiding van Bauer buiten Stockholm. MMM verwierf namelijk als enige partij vergunningen in alle vier de grote steden (Stockholm, Göteborg, Malmö en Uppsala).

Het was de bedoeling dat Retro FM, momenteel alleen te horen in de regio Malmö, zou gaan uitzenden in de vier steden. Deze plannen zijn echter gewijzigd, want Retro FM blijft alleen in de regio Malmö uitzenden.

De frequentie in Göteborg wordt ingezet voor Rockklassiker, waardoor het station na jaren afwezigheid terugkeert in de tweede stad van Zweden. Ook de oude lokale frequenties van Retro FM in Malmö worden vanaf 1 augustus ingezet voor deze rockzender, die dit jaar haar 20-jarig bestaan viert.

Samen met de andere regionale en lokale FM-vergunningen die Bauer al verwierf, kan Rockklassiker vanaf volgende maand door 50% van de Zweedse bevolking via FM ontvangen worden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten