20 jaar BNR: Nieuwsmonopolie van Radio 1 definitief doorbroken

De commerciële zender BNR Nieuwsradio is jarig. Het is namelijk precies 20 jaar geleden dat het station van start ging en het nieuwsmonopolie van Radio 1 definitief doorbroken werd. En dat ging met veel vallen en opstaan. Een overzicht.

20 jaar BNR: Nieuwsmonopolie van Radio 1 definitief doorbroken De eerste poging voor commerciële nieuwsradio in Nederland dateert al van 1995. Een samenwerking tussen uitgeverij Quote en Veronica, dat uit het publieke bestel was gestapt, zorgde voor de komst van Veronica Nieuws Radio (VNR).

Helaas was VNR geen lang leven beschoren. Kort na de start kwam  het station al in financiële problemen doordat Quote zijn afspraken niet nakwam. Daarnaast zorgde het beperkte bereik van de middengolfzender ervoor dat de zender maar weinig luisteraars trok. Uiteindelijk trok Veronica de stekker eruit en werd de zender failliet verklaard.

De licentie voor de AM 1395 werd gekocht door de Manaus Investeringsgroep, die in januari van start ging met Talkradio 1395. Maar ook Talkradio werd geen commercieel succes en daarom verdween in september 1998 ook deze zender.

De wereld in 20 minuten
Op de achtergrond had Manaus namelijk Michiel Bicker Caarten aangetrokken om een nieuwe commerciële nieuwszender op te zetten. En zo ging op 21 september 1998 Business Nieuws 1395 AM van start. Van ’s ochtends 6 uur tot ’s avonds 8 uur non-stop nieuws in blokjes van 20 minuten.

Het voorbeeld hiervan had bij Amerikaanse nieuwszenders als 1010 WINS gehaald. “You give us 22 minutes, we’ll give you the world” werd dan ook “De wereld in 20 minuten.” Focus lag daarbij vooral op zakelijk nieuws.

Goedemorgen, het is zes uur. Welkom bij Business Nieuws 1395 AM.” Met deze woorden opende presentator Bas van Werven het station.

De eerste dag verliep alles behalve vlekkeloos. In zijn boek “Knerpend Grind” schrijft Bicker Caarten: “Na ons allereerste bulletin van twintig minuten hebben we nog dertien uur en veertig minuten te gaan. Maar geen materiaal. Niks. Ik buig voorover en zeg in de microfoon: “Prima, doe het draaiboek nog maar een keer.” Daarmee kopen we tijd. Tijd om iets nieuws te vinden, tijd om te overleven. Maar Business Nieuws 1395AM is in de lucht.

De allereerste uitzendingen van Business Nieuws kwamen vanuit een klein pand aan de Vondelstraat in Amsterdam. Hier maakten vier presentatoren, twee redacteuren en een technicus de programma’s.

Ook op FM
In juni 1999 kreeg Business Nieuws ook de beschikking over een aantal FM-frequenties. Het station nam de plek in van de jazz-zender JFK, waar Wegener de stekker uit trok. De naam werd daarom gewijzigd in Business Nieuws Radio. Om aan de FM-licentie te voldoen werd ’s avonds en ’s nachts jazzmuziek uitgezonden. Tevens nam Wegener een belang van 40% in Business Nieuws.

Langzaam maar zeker groeide Business Nieuws in haar rol. En dat bleek goed op 11 september 2001 toen twee vliegtuigen zich in het WTC in New York boorde en een aanslag op het Pentagon mislukte. Razendsnel schakelde Business Nieuws haar programmering om en deed non-stop verslag van de gebeurtenissen. Het station versloeg daarmee rivaal Radio 1, waar nog druk vergaderd werd met de omroepen over wat te doen.

Overname en beter in de ether
2003 Was een heftig jaar voor Business Nieuws Radio. Allereerst werd de zender in de maart overgenomen door het Financieele Dagblad. De radiozender en de krant kwamen in hetzelfde pand te zitten, maar de redacties bleven gescheiden.

In hetzelfde jaar werden de FM-frequenties van de commerciële radiostations in Nederland opnieuw verdeeld. Business Nieuws Radio kreeg het pakket voor nieuws en informatie toegewezen. Wel moest de zender zijn uitzendingen via de middengolf staken.

Van Business Nieuws Radio naar BNR Nieuwsradio
In februari 2004 veranderde Business Nieuws Radio van naam en formule. Om een breder publiek aan de zender te binden, werd de naam gewijzigd in BNR Nieuwsradio. De focus kwam minder op financieel nieuws te liggen en ook de muziekprogramma’s in de avond werden geschrapt. Het station ging zich voortaan 24 uur per dag op nieuw richten. Ook kwam er eindelijk budget voor marketing en verscheen de kenmerkende gele microfoon regelmatig op posters in bushokjes en op billboards.

Drie jaar later ging het roer bij BNR opnieuw om. De formule met 24 uur per dag nieuws met veel herhalingen werd overboord gegooid. Voortaan werd er tijdens de ochtend- en avondspits nieuws uitgezonden, terwijl er in de daluren praatprogramma’s en specialistische programma’s te horen waren met op het hele en halve uur nieuws. Vandaag de dag hanteert BNR nog steeds deze formule.

Sinds 2011 trekt Sjors Fröhlich de kar bij BNR. Onder zijn leiding werd het station verder geprofessionaliseerd. Onder meer programma’s waarvan sponsors de inhoud bepaalden gingen op de schop. Ze mochten de programma’s blijven sponsoren, maar voortaan bepaalde de redactie van BNR weer de inhoud.

Al 20 jaar bovenop het nieuws
De wereld in 20 minuten, 100% nieuws, altijd boven op het nieuws, bespaart je de onzin, niets houdt je tegen, verstand van zaken, zet je aan…Het zijn zomaar wat slogans waarmee BNR zich de afgelopen jaren heeft gepresenteerd. En ondanks dat het marktaandeel van BNR onder de 1% ligt, weet het station al 20 jaar het hoofd boven water te houden.

Het station heeft namelijk een zeer specifieke doelgroep waarin het goed scoort: ondernemende, ambitieuze, hoog opgeleide mensen tussen 25 en 65 jaar. En deze doelgroep is aantrekkelijk genoeg voor bepaalde adverteerders om als radiozender rendabel te zijn. Daarnaast houdt ook Radio 1 BNR goed in de gaten, want de afgelopen jaren zijn er regelmatig formules en medewerkers overgenomen.

Bij het 15-jarig bestaan van BNR haalde het station overigens een leuke stunt uit bij rivaal Radio 1. De STER weigerde steevast reclames van commerciële radio- en tv-stations uit te zenden, maar toch lukte het BNR om met een commercial op Radio 1 te horen te zijn. Het station had listig onder de naam Bay & Air reclamezendtijd in weten te kopen.

En ondanks dat het internet razendsnel is met het verspreiden van nieuws, blijft nieuwsradio belangrijk. In de auto mag je immers (gelukkig) geen telefoon vasthouden en blijft radio nog altijd de makkelijkste en veiligste manier om op de hoogte te blijven. [Radiowereld.NL]