Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brabant neemt afscheid van Radio 8FM op FM

[Update] Radio 8FM is zaterdag in grote delen van de provincie Noord-Brabant en het noorden van Limburg voor het laatst op FM te horen. Vanaf zondag (1 december) is Radio 10 Brabant op de meeste frequenties te horen. Radio 8FM gaat tot het eind van het jaar verder via een kleine FM-frequentie in Cuijk en op DAB+.

Brabant neemt afscheid van Radio 8FM op FM Door de komst van Radio 10 Brabant verdwijnt er grotendeels weer een bekend regionaal merk. Na 20 jaar is Radio 8FM niet meer op FM te ontvangen in steden als Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.

Het avontuur van 8FM begon in september 1996. Net als bij vele andere regionale stations was dit op de kabel, want voor deze groep stations was er zogenaamd geen ruimte in de ether.

8FM was een initiatief van Jan Tiebosch en Richard Damen. Laatstgenoemde was op de radio beter bekend als Richard Rijk. Hij vormde tot en met 2015 samen met Ronny van Brabant (Balk) het bekende ochtendduo Rijk & Van Brabant.

8FM is in de lucht
In 1998 werd er een belangrijke slag geslagen. Nadat de landelijke commerciële radiostations betere FM-dekking hadden gekregen, bleken er ook nog een flink aantal kleine FM-frequenties beschikbaar zijn. Deze werden in het najaar toegewezen aan regionale commerciële partijen. 8FM kon hierdoor begin 1999 van start gaan op 3 FM-frequenties in de regio’s Eindhoven/Helmond, Den Bosch en Tilburg.

Radio 8FM profileerde zich gelijk als ‘radio voor de regio’ met ‘de beste mix’ van ‘lekkere 8FM hits.

Vlaggenschip van de zender was de ochtendshow Rijk & Van Brabant die niets onder deed aan de gemiddelde ochtendshow op landelijke radio. Zo had het programma zelfs een eigen nieuwslezer in de vorm van Martin Vael, terwijl begin 2002 Big Brother ster Sabine Wendel uit Tilburg werd aangetrokken als sidekick.

Uitbreiding
In 2003 kwam er een flinke uitbreiding voor Radio 8FM. De commerciële etherfrequenties werden geveild en het station verwierf daarbij een groter FM-pakket, waardoor er ook dekking in het westen van de provincie kwam.

Twee jaar later kreeg het station ook een gepresenteerde middagshow met René Huizinga (van Baal). Ook was hij de stationvoice van het station.

Om de zender met ‘Brabant’s beste muziekmix’ en ‘alleen hits’ te promoten kwam er ook een tv-commercial.

In 2006 trok Radio.NL naar het zuiden om een bezoek te brengen aan Radio 8FM. Deze reportage is hier te bekijken.

In het nieuws
Radio 8FM wist in de loop der jaren regelmatig het nieuws te halen met opvallende acties, zoals het uitzenden vanuit de etalage van een bekend warenhuis tijdens de Dolle Dwaze dagen, het uitdelen van slipjes (Slipactie) tijdens gladheid, het weggeven van een striptease aan bouwvakkers en de Bikini Carwash.

Landelijke uitrol
Het uitzendgebied van Radio 8FM bleef niet beperkt tot Brabant en het noorden van Limburg. In 2005 was het station ook enige tijd in Zeeland op FM te beluisteren.

In 2015 werd er een belangrijke stap gezet in de landelijke uitrol en verscheen het station ook met regionale edities in het noorden en oosten van het land in de ether, alsmede in de Randstad. Wel klonken de drie edities verschillend. Zo was er in de Randstad bijvoorbeeld meer Nederpop te horen en waren er de hele dag door gepresenteerde programma’s te horen, terwijl in het noorden en oosten van het land nauwelijks presentatie te horen was.

Door het merk Radio 8FM landelijk uit te rollen kon er ook een landelijke reclamecampagne opgezet worden, compleet met tv-spots.

Helaas duurde het landelijke avontuur van Radio 8FM maar kort, want na een jaar besloten de vergunninghouders in het noorden en oosten van het land, alsmede in de Randstad te stoppen met dit project.

Spaarstand
Regionale commerciële radio in Nederland blijft lastig te exploiteren. Want ondanks dat Radio 8FM nog vrij aardige luistercijfers scoorde, in 2014 was het zelfs enige tijd de grootste niet-landelijke radiozender bij de doelgroep 20-49 jaar, werden in november 2017 ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Het station ging in de spaarstand.

Hierdoor verdween de gepresenteerde ochtendshow met Ronny van Brabant en Emilie Sleven en ging het station non-stop verder. Ook werden de studio’s in Rosmalen gesloten en werd het programma voortaan vanuit Sneek geproduceerd.

Momenteel scoort Radio 8FM in Brabant een marktaandeel van 2,3% (10+), wat overeenkomt met een landelijk marktaandeel van 0,5%.

Zwarte pagina

Zaterdag is opnieuw een zwarte pagina in het boek van 8FM en is het station voor het laatst te horen op FM in grote delen van Brabant. Alleen op een kleine FM-frequentie in Cuijk gaat de zender tot het eind van het jaar verder, alsmede in heel Brabant en Limburg op DAB+.

Ook voor de resterende frequentie in Cuijk werd een partij gezocht.

En deze lijkt nu gevonden te zijn. Vanaf 1 januari wijzigt Radio 8FM haar naam in ‘Classics Only’ en gaat het verder via analoge en digitale kabel, alsmede via internet.

Geen terugblik op een radiozender is compleet zonder audio en daarom is hieronder aan de hand van jingles te horen hoe het station door de jaren heen klonk. [Radiowereld.NL]