K-Earth 101 opnieuw nummer 1 van Los Angeles

K-Earth 101 (KRTH) heeft na een jaar weer de koppositie in Los Angeles heroverd. Het marktaandeel van de classic hits zender steeg met 0,3%-punt, terwijl KOST 103.5 flink daalde. In New York City blijft 106.7 Lite FM het populairst.

K-Earth 101 opnieuw nummer 1 van Los Angeles Het lijkt erop dat K-Earth 101 er een traditie van wil gaan maken om in de oktobercijfers van Nielsen Audio op 1 te staan, want precies een jaar geleden stond de zender voor het laatst op 1.

Overigens bevatten de oktobercijfers de periode van 12 september tot 9 oktober. Dit komt doordat de luistercijfers in de VS 13 keer per jaar gemeten worden.

Overigens scoort K-Earth 101 met 5,9% marktaandeel ook haar hoogste cijfers in meer dan een jaar tijd. In twee maanden tijd is het marktaandeel van de zender met bijna een procentpunt gestegen. Vorige meting wist het station hierdoor al door te stijgen naar de tweede plaats. Ook heeft de classic hits zender met bijna 3,15 miljoen luisteraars per week veruit de meeste luisteraars.

De tweede plaats is nu in handen van KOST 103.5. De popzender, met hits van de jaren ’80 tot nu, is het hierdoor net niet gelukt om het hele jaar marktleider te blijven. Het marktaandeel van KOST daalde met 0,7%-punt naar 5,2%. Dit is een tijdelijke dip, want binnenkort stapte het station weer over op non-stop kerstmuziek en dan stijgt het marktaandeel ongetwijfeld weer fors.

De popzender 104.3 My FM (KBIG), met hits uit de 00’s en 10’s, zag het marktaandeel dalen naar 4,9%, maar blijft derde. De urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) steeg dit keer naar 4,5% en verstevigt hiermee haar vierde positie.

Terug in de top 5 is de Spaanstalige zender KLVE 107.5. Met 4,4% scoort de zender haar hoogste marktaandeel in meer dan een jaar tijd. Hierdoor is 93.1 Jack FM (KCBS) weer uit de top 5 gedrukt.

Kijkend naar de doelgroepen, dan blijft de hip-hopzender Power 106 (KPWR) nummer 1 bij de 18-34-jarigen, terwijl K-Earth aan kop blijft bij de doelgroep 25-54 jaar. Daarnaast heeft K-Earth voor de vijfde keer dit jaar de eerste plek bij de doelgroep 18-49 jaar in handen.

New York City
In de Big Apple staat 106.7 Lite FM (WLTW) wederom op 1 met 7,4% marktaandeel. Dit is een daling van 0,3%-punt. Wekelijks stemmen er bijna 4,6 miljoen luisteraars af op de popzender.

(W)CBS FM 101.1 blijft tweede. Het marktaandeel van de classic hits zender steeg licht naar 5,8%. De urban popzender WBLS 107.5 blijft derde, maar daalde wel naar 5,2% marktaandeel.

De hitzender Z100 (WHTZ) blijft vierde met 5,1%, terwijl de Spaanstalige Latinzender Mega 97.9 (WSKQ) vijfde blijft met 4,7%.

Bij de doelgroepen heeft Z100 de koppositie heroverd bij de 18-34 en 25-54 jarigen, terwijl Lite nipt aan kop blijft bij de 18-49 jarigen.

Baltimore
Elke maand blikt Radio.NL ook op de luistercijfers in een andere regio. Dit keer is dat Baltimore (radiomarkt 21) in de staat Maryland. Baltimore is één van de belangrijkste havensteden van de VS en telt ruim 620.000 inwoners. In de stadsregio wonen een slordige 2,4 miljoen inwoners.

Ruim 60% van de inwoners van Baltimore is ‘zwart’ en dat is goed te zien in de luistercijfers. Urban is uitermate populair. En daarom is de top 2 ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar.

De urban popzender Magic 95.9 (WWIN) is nog steeds eerste met 8,3% marktaandeel. Magic draait artiesten als Luther Vandross, En Vogue, Earth Wind & Fire, Mary Mary, Usher en Mary J Bligde. Bovendien zendt het station de ochtendshow van Tom Joyner uit. Joyner, die eind van het jaar met pensioen gaat, is één de populairste deejays bij de zwarte gemeenschap in de VS.

92Q (WERQ) volgt op plaats 2 met 7,4%. Deze zender draait voornamelijk hip-hop en r&b van artiesten als Drake, Cardi B, Beyonce, Rihanna, Jay-Z en Kanye West.

De rockzender 98 Rock (WIYY) heeft zich opgewerkt naar de derde plaats met 6,4% marktaandeel. Een jaar geleden stond deze zender nog buiten de top 5.

De countryzender 93.1 WPOC en de popzender Today’s 101.9 (WLIF) completeren de top 5 met respectievelijk 6,4 en 5,9% marktaandeel. [Radiowereld.NL]