Dat een deejay niet meer in de studio van een radiozender hoeft te zitten om zijn/haar programma te maken is niets nieuws. Rob Stenders doet het regelmatig vanuit zijn eigen huis. Rick van Velthuysen vanuit zijn tweede huis in Spanje. Maar de Belgische deejay Peter Verhoeven spant de kroon.
“Vijf Jaar geleden besloot ik de sprong over de Atlantische Oceaan te wagen naar de stad die in 1998 mijn hart stal: Los Angeles”, legt Verhoeven uit aan Radio.NL.
“Mijn toenmalige baas bij Qmusic gaf me vijf jaar carte blanche om te verhuizen en mijn uitzendingen van hieruit te doen, maar had wel enkele tegemoetkomingen nodig: de afspraak was dat ik alles zelf moest regelen én zelf moest betalen.”
“Dat Qmusic geen eurocent zou bijleggen, heeft me niet weerhouden om mijn droom trachten waar te maken”, vertelt de deejay trots. “Na anderhalf jaar had ik geïnvesteerd in een radio & TV-studio (TV, want Qmusic heeft ook haar eigen TV-kanaal in België) en was mijn werkvisum voor de VS geregeld. Het avontuur kon beginnen.”
Sinds 2018 is Verhoeven elke werkdag tussen 4 en 6 uur en elke zaterdag tussen 20 en 23 uur op zusterstation Joe te horen.
Ander dagritme
Een vroege ochtendshow voor de Vlamingen is een avondshow in LA, maar problemen met het andere dagritme heeft Verhoeven niet. “Mijn studio is thuis, dus dat maakt het voor mezelf al wat makkelijker. Sinds enkele weken is hier in LA ook het winteruur ingegaan en dan is het al om 17 uur donker buiten, net zoals in België tussen 4 en 6 ‘s ochtends.
Alle klokken in mijn studio staan op Belgische tijd en alle Vlaamse websites staan open, net zoals in de studio in Vilvoorde. Dus tijdens de uitzending is het in mijn hoofd ochtend.”
Techniek
Wat vooral uniek is, is dat Verhoeven zijn uitzendingen maakt zonder assistentie. Dus geen producer in LA of technicus in de studio van Joe in België. “Alles draait lokaal uit mijn OmniPlayer in LA. Dat komt omdat we in Vilvoorde Dalet Galaxy gebruiken en het syncen van de verschillende databases zou teveel voeten in de aarde hebben.
Ik koop daarom ook 95% van de muziek zelf, maar specifieke versies of speciale edits van liedjes en de vormgeving, zoals jingles, trailers en reclame, exporteer ik uit het systeem in Vilvoorde en importeer ik bij mij.”
Maar als er niemand in de studio van Joe in België is, hoe komt het programma vanuit Los Angeles dan op de radio? “Ik heb een software-applicatie waarmee ik remote kan inloggen op de mengtafel in België en faders kan bedienen”, verklaart Verhoeven.
“Zo hoeft er om 4 uur ’s nachts, wanneer ik begin, niemand aanwezig te zijn om te ‘schuiven’. En nadien om 6 uur neemt Sven Ornelis (ochtenddeejay, red.) het van me over of, zoals op zaterdagavond wanneer er na mij geen presentator is, start ik zelf vanop afstand de Dalet-computer in België. Het audiosignaal zelf wordt vanuit LA via een IP-codec over het internet naar de Belgische studio gestuurd.”
Buitenlandse radio beter
Als Verhoeven niet zelf met radiomaken bezig is, luistert hij natuurlijk ook naar de Amerikaanse radio. En dat is een heel verschil met Vlaanderen. “Amerikaanse radio is erg gefragmenteerd. De muziekformats zijn afgelijnder dan bij ons, maar tegelijkertijd ook gedurfder” meent Verhoeven.
“Er zit meer rebellie en rock’n’roll in de sfeer die radio hier oproept. Bij ons is het nogal platgeklopt en zal men minder risico’s durven nemen. Alles is afgevlakt tot een grootste gemene deler om geen enkele luisteraar of adverteerder tegen de borst te stoten. Dat bevordert jammer genoeg ook de geeuw-factor. We zijn daarmee in Vlaanderen een eilandje, want in de buurlanden gebeurt er veel meer.”
“Nederland is daar veel jovialer en opener in en ik betrap me er vaak op dat ik hier Radio 538 of Kink heb opstaan. Leuke sound, vlotte presentatie en de juiste muziek. Exact wat het moet zijn voor dat format.”
Leeftijd
Bovendien hekelt Verhoeven dat er in Vlaanderen meer naar leeftijd wordt gekeken dan naar talent. “Zo wordt je als presentator vaak in een bepaald vakje geduwd omdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, terwijl je je daar helemaal niet in thuis voelt.”
Dat is in de VS wel anders volgens de deejay. “Hier gaan talent, leeftijd en ervaring beter hand in hand. Elvis Duran op Z100 is 55! Die man is super populair ondanks zijn leeftijd. Hetzelfde voor Ryan Seacrest op KIIS: 44! Formidabele ochtendradio! En JoJo Wright die op KIIS de avond voor zijn rekening neemt, is ook al bijna 50! Bij Vlaamse radiomanagers zouden die al lang gedeporteerd zijn naar een oldies station, wat een schande zou zijn.” [Radiowereld.NL]