Zoek
Sluit dit zoekvak.

AT: Aanvraagprocedure 4 regionale FM-kavels kost meer tijd

De aanvraagprocedure van de vier regionale FM-kavels kost meer tijd dan verwacht. Dit meldt Agentschap Telecom (AT) op haar website. Waarom meldt de etherwaakhond niet. Geruchten gaan echter dat dit komt doordat een landelijk station een non-stop variant wil starten op de kavels.

AT: Aanvraagprocedure 4 regionale FM-kavels kost meer tijd Begin september startte AT met de veilingprocedure voor vier braakliggende regionale FM-kavels.

Het betreft hier de kavels B05 (Randstad), B34 (Stadskanaal 96.0), B28 (Deventer 89.9) en B29 (Oldenzaal 90.0). Hierop zonden in het verleden Fresh FM, Radio Continu, RADIONL en Tukker FM uit.

Partijen hadden tot eind september de tijd om een aanvraag in te dienen. Mochten er meerdere aanvragen per kavel zijn, dan zou er in december een veiling komen.

Deze veiling heeft nog altijd niet plaatsgevonden. Op haar website meldt AT nu: “De aanvraagprocedure neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Hierdoor start de veiling niet in december 2019. Naar verwachting komt Agentschap Telecom medio januari 2020 met meer informatie over het verdere verloop van de procedure.”

Qmusic non-stop
Wat er precies aan de hand is laat de etherwaakhond in het midden. Bronnen melden Radio.NL echter dat AT er lucht van heeft gekregen dat één van de deelnemers plannen heeft om een non-stop versie van Qmusic te gaan uitzenden op de kavels. Michael Bartelet en Qmusic zouden hun samenwerking in Limburg uit willen breiden naar andere delen van het land.

Bartelet, in het verleden programmadirecteur van de landelijke Qmusic, is nu eigenaar van Radio Limburg 97FM en regionaal FM-kavel B25 in Limburg. Qmusic is 25% eigenaar van Radio Limburg en verzorgt op deze FM-frequenties het programma Qmusic Limburg met veel non-stop muziek.

Elders in het land is de landelijke editie van Qmusic al op FM te ontvangen, maar Qmusic Non-stop zou hier een strategische aanvulling zijn. Qmusic Non-stop is het populairste themakanaal van de landelijke zender op internet.

Ook in de ether zou Qmusic Non-stop veel luisteraars kunnen trekken. Omdat deze zender niet separaat in het luisteronderzoek vermeld wordt, net als Qmusic Limburg, kruisen luisteraars aan dat ze naar Qmusic hebben geluisterd. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat het landelijke marktaandeel van Qmusic verder stijgt.

Extra reclame inkomsten
En deze stijging zou er wel eens voor kunnen zorgen dat Qmusic doorgroeit naar de tweede plaats, of de eerste plaats bij de doelgroep 20-49 jaar waar de zender momenteel om strijdt met Radio 538. Dit zorgt dan weer voor miljoenen euro’s aan extra reclame-inkomsten per jaar. Ook zou Qmusic Non-stop luisteraars af kunnen snoepen van Sky Radio.

Momenteel scoort Qmusic in Limburg een slordige 9% marktaandeel, wat ook het landelijke marktaandeel opstuwt. In werkelijkheid luistert het gros van deze 9% naar Qmusic Limburg of de Belgische variant van de zender.

Gebruiken voor regionale radioprogramma’s
Regionale FM-kavels zijn echter niet bedoeld om ingezet te worden voor een non-stop versie van een landelijk radiostation. De Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep (AGF) schrijft hierover: “De frequentieruimte in de FM-band (kavel B1 t/m 38, red.) wordt slechts gebruikt voor het uitzenden van regionale radioprogramma’s van commerciële omroepinstellingen die in het bijzonder gericht zijn op het gebied waarvoor de programma’s zijn bestemd.

Ook bij AT lijkt dit doorgedrongen te zijn en daarom zou juridisch uitgezocht worden in hoeverre de plannen voor Qmusic Non-stop juridisch zijn toegestaan. Want mocht deze partij worden toegelaten aan de veilingprocedure, dan zijn alle overige deelnemers, die mogelijk wel een regionaal programma willen aanbieden, kansloos. Zij zullen nooit op kunnen tegen de diepe zakken van Qmusic. [Radiowereld.NL]