Search
Close this search box.

VS: Liberty Media wil groter aandeel in iHeart Media

Liberty Media, een zusterbedrijf van Ziggo-eigenaar Liberty Global, wil haar aandeel in iHeart Media vergroten om de controle over het bedrijf te krijgen. Dit meldt de Wall Street Journal. De Amerikaanse overheid zou inmiddels toestemming zijn gevraagd voor deze actie.

VS: Liberty Media wil groter aandeel in iHeart Media iHeart Media is eigenaar van een slordige 850 radiostations in de Verenigde Staten waaronder Z100 (WHTZ) en 106.7 Lite FM (WLTW) in New York City en 102.7 KIIS FM, KOST 103.5 en 104.3 My FM (KBIG) in Los Angeles.

Daarnaast staan populaire presentatoren als Ryan Seacrest, Elvis Duran, Rush Limbaugh en Sean Hannity bij het concern onder contract.

Liberty Media bezit momenteel een aandeel van 4,8% in iHeart Media. Dit aandeel verwierf het media-imperium van John Malone door het opkopen van schulden voordat iHeart Media in 2018 surseance van betaling aanvroeg.

Te snelle groei en een te dure overname brachten iHeart Media in financiële problemen gebracht. Hiervoor waren onverantwoorde leningen afgesloten.

Daarnaast hakte de kredietcrisis er flink in. Adverteerders besloten minder geld uit te geven en is er concurrentie gekomen op de adverteerdersmarkt in de vorm van online/social media en streamingdiensten. Tevens werden leningen door iHeart Media afbetaald door het afsluiten van nieuwe leningen tegen een nog hogere rente.

Begin dit jaar heeft iHeart Media haar herstructurering succesvol afgerond en is de schuldenlast verlaagd naar verlaagd van $16,1 miljard naar $5,75 miljard. Hierdoor heeft de grootste aanbieder van commerciële radio van de VS de surseance van betaling status verlaten en de controle overgeven aan een groep obligatiehouders. Hierdoor kan er ook weer in aandelen gehandeld worden.

En daarom wil Liberty Media haar kans grijpen om een groter aandeel in iHeart Media te verkrijgen. Mocht er groen licht komen, dan betekent dit een flinke consolidatie in de mediawereld.

Daarnaast zou de overname invloed hebben op de manier waarop miljoenen Amerikanen dagelijks audio consumeren. Liberty Media is namelijk al voor 71% eigenaar van satellietradio-aanbieder SiriusXM en met 33% de grootste aandeelhouder van concertorganisator Live Nation. Daarnaast kocht Liberty eerder dit aar de streamingdienst Pandora.

Door het nieuws over een mogelijke overname steeg het aandeel iHeart Media afgelopen vrijdag met 14%, nadat dit het afgelopen jaar juist met 19% gedaald was. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL

Gerelateerde berichten