Oude collectie zeezender Radio Veronica naar Beeld en Geluid

Stichting Norderney heeft de oude collectie van de zeezender Radio Veronica aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum geschonken. Het archief, variërend van integrale programma’s en commercials tot objecten en foto’s uit de jaren 1960 tot en met 1974, wordt hierdoor toegankelijk voor een breder publiek.

Oude collectie zeezender Radio Veronica naar Beeld en Geluid De schenking vond live plaats tijdens Dutch Media Week in het programma ”192 Goed Idee’ van voormalig Veronica medewerkers Ad Bouman, Juul Geleick en Jan van Veen.

Zij maken van 5 tot en met 9 oktober tussen 15:00 uur en 17:00 uur radio via een gerestaureerd radio 3 mengpaneel uit het archief van Beeld en Geluid. De restauratie werd door Stichting Norderney en Beeld en Geluid uitgevoerd.

Unieke collectie
De zeezender Radio Veronica was de eerste op Nederland gerichte zender met een horizontale programmering  van uitsluitend populaire popmuziek en geliefd onder jongeren. Als reactie op het succes van Radio Veronica richtte de Nederlandse overheid in 1965 Hilversum III op. Daarmee was de zender een aanjager van vernieuwingen in het radiolandschap, die later veel navolging zou vinden.

De collectie bestaat onder andere uit 2.000 uur oude uitzendingen en fragmenten van deejays waaronder Joost den Draaijer, Tineke de Nooij, Jan van Veen, Rob Out en Lex Harding. Maar ook diverse commercials waaronder de iconische spotjes van tabakmerken Caballero en Belinda en de meubelzaak Berdy en spotjes ingesproken door beroemdheden als Johan Cruijff, Kees van Kooten en Wim de Bie, Jos Brink en Fred Emmer.

Daarnaast zitten in de oude collectie ook veel oude foto’s, dia’s en filmopnames van de activiteiten aan boord en het transport van de uitzendbanden over zee van Radio Veronica.

Dit was destijds een zeezender die van 20 april 1960 tot en met 31 augustus 1974 uitzond vanaf de Noordzee. Aanvankelijk werden de programma’s uitgezonden vanaf het zendschip Borkum Riff, vanaf 1964 vanaf de  Norderney. De zender moest de uitzendingen staken vanwege de anti-zeezenderwet. In 1976 verkreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) een licentie voor het verzorgen van uitzendingen op de publieke omroep.

Gerard Ekdom, elke werkdag te horen op Radio 10, verzorgde de eerste uitzending Radio 192 Goed Idee (iedere dag live tijdens Dutch Media Week) achter het gerestaureerde radio 3 mengpaneel. [Radiowereld.NL]
Foto’s: Paul Ridderhof/BeeldenGeluid