Boek over radio- en jingle-expert Bart van Gogh

Over radio zijn al vele boeken geschreven. Maar meestal gaan deze over populaire radiodeejays of over regels voor radio. Maar over vormgeving nog nooit. Laat staan over een jingle-expert. Daar komt nu verandering in met “Bart! De Van Gogh van de jingles”.

Boek over radio- en jingle-expert Bart van Gogh Bart van Gogh. Wie kent hem niet in de radiowereld? Bart is radio. Menig radiostation deed de afgelopen 40 jaar een beroep op zijn diensten.

En die zijn breed: van jingles maken en voice-over tot advies over formats en muziek.

Bij de meeste radioluisteraars zal de naam Bart van Gogh waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen. Zijn stem daarentegen is herkenbaar uit duizenden. Niet alleen was hij tot 2008 de stationvoice van Sky Radio, maar ook is zijn stem nog steeds in commercials op de radio te horen.

Wie met Van Gogh in gesprek raakt, komt er al snel achter dat de man fascinerend en gepassioneerd over radio kan vertellen. Een middag of avond vliegt voorbij. Met 40 jaar aan ervaring en belevenissen in de radiowereld valt er genoeg te vertellen. Journalist Jelle Boonstra zette vele verhalen op papier en maakte er een boek van.

352 pagina’s radio radio radio
Het resultaat is het 352 pagina’s tellende boek “Bart! De Van Gogh van de jingles” dat op 18 gepresenteerd wordt. In het boek spreekt Van Gogh zich uit over het verleden en de toekomst van radio. Maar niet alleen zijn leven komt aan bod, ook over de ontwikkeling van de piratenzenders, commerciële radio en digitale kanalen.

In dit boek blikt Van Gogh terug en vooruit. Van Gogh begon veertig jaar geleden als radiomaker en groeide uit tot één van de meest bekende producers van jingles. Hij maakte onder meer jingles voor NOS Tour de France, TROS, Radio 2, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica. En voor honderden zenders in Duitsland, Denemarken, IJsland, Griekenland, tot Wit-Rusland toe.

De wereld van de jingle
Uiteraard komen jingles ook uitgebreid aan bod in het boek. Wat maakt jingles goed? Hoe breng je in drie seconden een boodschap over? Hoe kan het dat half Europa ze nog kent? Maak kennis met een bijzondere subcultuur. Met de makers, de zangers, de musici, de studio’s en de omroepbazen. Met de herinneringen van NPO Radio 1-stem Hans Hogendoorn, Ferry Maat, Jeroen van Inkel, Govert van Brakel, Rob van Dam (Marc Jacobs), Rick van Velthuysen, Uunco Cerfontaine en al die anderen die van radio het allerleukste medium wisten te maken.

Maar wat is een boek over Van Gogh zonder audio? Daarom verschijnt bij het boek een (gratis) online magazine, met verdiepende audio- en video-content. Dit zogenoemde Bart van Gogh Magazine is gemaakt door journalist Benno Roozen.

Het boek “Bart! De Van Gogh van de jingles” is nu al te bestellen via diverse webwinkels en leverbaar vanaf 25 november. [Radiowereld.NL]