Edwin Evers: Tijd van torenhoge salarissen radiodeejays is geweest

Voormalig Radio 538-ochtenddeejay Edwin Evers denkt dat de tijd dat radiodeejays torenhoge salarissen verdienen is geweest. Dit zei hij vrijdag in het programma “Ask me Anything” op BNR. “Het probleem is dat het in het huidige radiolandschap heel moeilijk is om het verschil te maken.”

Edwin Evers: Tijd van torenhoge salarissen radiodeejays is geweest Zelf maakte Evers in 2000 de overstap van 3FM naar 538. Naar verluidt ging hij toen meer dan een miljoen gulden per jaar verdienen.

Dat bedrag zou in de loop der jaren gegroeid zijn tot ruim een miljoen euro. Tot hij eind 2018 een (voorlopige)  punt zette achter zijn radiocarrière.

Evers was daarmee de eerste radiodeejay die astronomische bedragen ging verdienen, die tot dan toe alleen in de sportwereld en de zakenwereld voorkwamen. “Dat heeft natuurlijk te maken met het succes van het radioprogramma en de overstap naar een commercieel station, die daar uiteindelijk veel geld aan verdiend heeft” aldus Evers op BNR. “Daarvan kwam een gedeelte ook bij mij terecht.

Radio 538 groeide in 2004, mede door de komst van Evers, uit tot de populairste radiozender van het land. Een positie die het station 15 jaar lang wist vast te houden.

Toch denkt Evers dat de tijd van dergelijke hoge salarissen in de radiowereld voorbij zijn. “Het kost heel veel tijd om iets op te bouwen. Die tijd moet je sowieso krijgen en dan moet je nog het verschil kunnen maken.

En dat verschil zit ‘m volgens Evers vooral in de luistercijfers. Vroeger stond Evers hoog en droog aan kop en was de afstand tot de concurrentie groot. Nu zitten NPO Radio 2, Qmusic en Radio 538 in de ochtend dicht bij elkaar.

Het verschil tussen een marktaandeel van 10% en een marktaandeel van 18%, dat is een groot verschil” legt Evers uit. “Voor commerciële radiostations is dat natuurlijk interessant, want daar zitten hun advertentie-inkomsten. Daar kunnen ze het geld verdienen. En dan kun je op een gegeven moment als radiomaker, als je dat verschil kunt maken, wellicht andere eisen op tafel leggen of een ander salaris onderhandelen. Maar om dat verschil te maken in radio, dat is op dit moment volgens mij heel erg lastig.” [Radiowereld.NL]