Zenderbaas Sky Radio over kerst: We gaan meer knallen dan ooit

Sky Radio gaat dit jaar meer knallen dan ooit in aanloop naar de feestdagen. Dat denkt Station Director Uunco Cerfontaine. Vanaf maandag (23 november) is er uitsluitend kerstmuziek te horen op de landelijke non-stopzender.

Zenderbaas Sky Radio over kerst: We gaan meer knallen dan ooit Na het nieuws van 9 uur opent de Canadese jazzzanger Michael Bublé samen met de kerstman officieel het kerstseizoen van Sky Radio. Vanaf dan is het station weer officieel “The Christmas Station.”

De officiële opening van The Christmas Station is meteen de start van een speciale VIP Kick-Off Week. Tijdens deze bijzondere eerste kerstweek komen verschillende bekende Nederlanders langs in de Sky Radio studio om hun favoriete kersthits te presenteren tijdens de Christmas Top 5 over 9. Dit jaar delen Rico Verhoeven, Suzan & Freek, Miss Montreal en Kalvijn en Nina hun favoriete muziek met de luisteraars.

Vol gas
De afgelopen dagen draaide Sky Radio al ongeveer drie kerstplaten per uur. Normaal gesproken werd dit vanaf eind november geleidelijk verhoogd tot uitsluitend kerstmuziek na Sinterklaas, maar vrijdagmiddag is het aantal kerstplaten al verhoogd na acht uur, terwijl de knop op 23 november al volledig om gaat.

“Als je van kerst houdt is het vol genieten”, zo vertelde Cerfontaine afgelopen woensdag tijdens de presentatie over het boek van Bart van Gogh, de oude stationvoice van het station. “Als je er niet van houdt moet je even een ander online kanaal van ons zoeken, want het is vol gas.

Traditie uit Amerika
Sky Radio is al sinds jaar en dag het adres voor kerstmuziek op de radio aan het einde van het jaar. Ton Lathouwers, medeoprichter en voormalig directeur van het station, haalde het concept van uitsluitend kerstmuziek op de radio naar ons land.  

“In Amerika is dat traditie bij AC-stations (stations met de muziekformule van Sky, red.)”, legt Cerfontaine uit. “En in Nederland hebben we het de laatste jaren steeds verder uitgebouwd. We hadden natuurlijk altijd Sinterklaas. En dan was het ‘not done’ om voor die tijd al aan kerst te beginnen. Maar het bestaat steeds meer naast elkaar.”

Lucratief
Het draaien van uitsluitend kerstmuziek blijkt ook in Nederland uitstekend te werken, want elk jaar ziet Sky Radio de laatste twee maanden van het jaar haar luistercijfers omhoog schieten. Vorig jaar steeg het marktaandeel 10+ in één meting tijd met 2%-punt en scoorde Sky de beste kerstperiode in 16 jaar tijd.

Inmiddels zijn er ook andere stations die een graantje willen meepikken van het kerstsucces van Sky. Vorige week vrijdag startte Qmusic met een non-stop kerstkanaal op FM en DAB+ in de Randstad.

Extra vroeg door corona
Dat Sky Radio extra vroeg overstapt op uitsluitend kerstmuziek heeft alles te maken met corona, dat al vrijwel het hele jaar de stempel drukt op de samenleving. “Wat je dit jaar ziet met die corona is dat mensen meer dan ooit hunkeren naar het soort van gezellige soort van samenzijn gevoel dat kerst geeft”, aldus Cerfontaine. “En je ziet het bij tuincentra, je ziet het bij winkels, maar je ziet het ook bijvoorbeeld op straat al. Je ziet steeds meer mensen die nu al kerstverlichting hebben hangen.

Je krijgt nu dus meer dan welk jaar dan ook het gevoel van dat die kerstmuziek een soort van fijne sfeer brengt van alles komt goed. Dat heeft het toch altijd als soort ondertoon. Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik denk dat we nu nog meer gaan knallen dan ooit. Er is denk ik nog meer behoefte aan kerst.” [Radiowereld.NL]
Foto’s Radio.NL