Search
Close this search box.

Muziekbaas Qmusic zag aanvankelijk niets in Het Foute Uur

Het Foute Uur is al 15 jaar een groot succes op Qmusic. Toch werd er bij de start in 2005 aan getwijfeld of dit wel een goed idee was. Dit bekent Rob Ester, Music & Content Director van Qmusic in ‘Van Je Af Is Harder’, de radio-interviewpodcast van Joost Strootman.

Muziekbaas Qmusic zag aanvankelijk niets in Het Foute UurIk dacht: leuk om een keer een gek liedje te draaien, maar iedere dag een uur lang foute muziek? Hoe haal je het in je hoofd!” vertelt Ester, die al sinds dag één verantwoordelijk is voor de muziek op de landelijke radiozender.

Ze deden het dus in België al een tijd en daar werkte het al goed.

Na goed overleg werd toch besloten Het Foute Uur ook op Qmusic in Nederland te introduceren. “Jeroen van Inkel deed de ochtendshow van 6 tot 9 en dan moeten we daarna het Foute Uur doen. Jeroen die dacht ook van: laten we het gewoon proberen. We beginnen toch met iets nieuws.

Stempel
De twijfel was echter maar van korte duur. “We hadden gewoon al heel snel door: dit is gewoon leuk. Het werkt echt heel goed.” Volgens Ester zijn er echter nog regelmatig mensen die zich afvragen wat er nu ‘fout’ is aan een bepaalde plaat. “Het blijft een soort van stempel om te zeggen dat iets fout is, terwijl uiteindelijk iedereen dondersgoed weet wat we er mee bedoelen. Het is vooral iets erg positiefs.

In juni van dit jaar werd 15 jaar Het Foute Uur gevierd met de Foute 1500. Ook toen waren er mensen sceptisch, maar de lijst bleek een succes te zijn. “Het gaat gewoon van Earth, Wind & Fire tot Apres Ski muziek, maar ook happy hardcore en allerlei ballads. Het gaat gewoon zo breed. Het gewoon heel veel muziek, vooral uit het verleden. Jeugdsentimentachtige dingen. Het is een ideaal haakje om gewoon heel veel leuke muziek te draaien.” Volgens Ester is de Foute 1500 eigenlijk de Top 2000 zonder chagrijn.

Stoppen?
Ondanks dat Het Foute Uur nog uitermate populair is, werd er vijf jaar geleden overwogen om ermee te stoppen. “Toen stopten we met Q is Good for You. Dat soort dingen doen we echt samen met België. En in België kozen ze er toen voor om echt alles om te gooien. Dus niet alleen de slogan, maar ook de programmering en ook de muziek.

Studio Brussel ging toen in Vlaanderen heel erg goed en daarom vonden ze bij Qmusic in België dat ze meer alternatieve muziek moesten gaan draaien.

We hebben dat allemaal nooit gedaan. Ze zijn toen ook gestopt met het Foute Uur. Want ze bestaan al vier jaar langer en deden het al vier jaar langer, dus het is een beetje uitgewerkt. Maar wij hadden dat idee helemaal niet. Ze stopten ook met Het Geluid, wat natuurlijk een belangrijke terugkomende actie is. Zo gooiden echt alles overboord.

Les één voor radioprogrammeren is dan ook dat je niet alles van de één op de andere dag veranderen. “Zelfs al zijn het goede veranderingen, dan nog moet je het niet in een keer doen. Je moet dat altijd geleidelijk doen om de luisteraars er aan te laten wennen.” Inmiddels is Het Foute Uur ook in België weer dagelijks te beluisteren.

Naast Het Foute Uur blikt Ester in de podcast Van Je Af Is Harder terug op zij tijd bij TMF, waar hij de kneepjes van het vak muzieksamensteller leerde, Noordzee FM, 15 jaar Qmusic, Het Geluid en het vak van muzieksamensteller. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL