Polen start verdeelprocedure landelijke DAB+-capaciteit

De Poolse mediaregulator KRRiT heeft aangekondigd de verdeelprocedure van landelijke DAB+-capaciteit op te starten. Het nieuwe netwerk gaat zowel door de publieke omroep als commerciële radiostations gebruikt worden.

In totaal komen er 12 plekken beschikbaar. Drie hiervan zijn gereserveerd voor Polskie Radio. Omdat de publieke omroep al de beschikking heeft over een geregionaliseerd netwerk voor haar radiostations, mag de omroep kiezen of de drie plekken ingezet gaan worden ter verbetering van de dekking van bestaande stations of drie nieuwe stations starten.

Naast drie plekken voor de publieke omroep zijn er ook plekken gereserveerd voor de die landelijke commerciële stations RMF FM, Radio Maryja en Radio Zet. De resterende plekken zijn voor nieuwe stations of regionale en lokale commerciële stations die landelijke dekking willen creëren.

In Polen ging DAB+ in 2013 officieel van start met de lancering van het netwerk van Polskie Radio. De publieke omroep wilde eigenlijk dat dit netwerk in 2020 landelijke dekking zou hebben. Echter, doordat er bij de verkiezingen in 2015 een andere regering kwam, ging de uitrol veel langzamer dan oorspronkelijk gepland was.

Momenteel dekt Polskie Radio met haar netwerk zo’n 67% van de bevolking. Dit jaar wil de omroep de dekking uitbreiden tot 82%.

Commerciële stations zijn echter alleen op lokaal niveau in enkele grote steden te ontvangen op DAB+. De drie landelijke commerciële stations ontbreken echter nog geheel. [RadioWereld.NL]