Zoek
Sluit dit zoekvak.

NMO Luisteronderzoek week 18-2023: NPO Radio 2 is marktleider

NPO Radio 2 was ook in week 18 de best beluisterde radiozender van Nederland. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het NMO Luisteronderzoek. Qmusic staat deze meting tweede gevolgd door Radio 10 op de derde plaats.

Foto: Pixabay

Opvallend is opnieuw de stijging van Radio 538. In week 17 steeg het station al flink mede dankzij Koningsdag in Breda. Afgelopen week noteerde 538 opnieuw een flinke plus. De zender zond toen de 10s Top 538 uit.

Qmusic zond afgelopen week de Top 500 van de 80s uit, wat resulteerde in een lichte stijging van het marktaandeel en het weekbereik.

Sky Radio verliest voor de derde week op een rij flink marktaandeel. Daar lijkt het luistergedrag flink beïnvloed te worden door de voorjaarsvakantie.

Grand Prix Radio
Grand Prix Radio bereikte volgens het NMO dankzij de race in Miami ruim 3 miljoen luisteraars. Bij de meting van Grand Prix Radio lijkt hetzelfde verschijnsel op te treden als eerder bij The Passion op NPO Radio 2 te zien was: tv-kijkers worden gemeten als radioluisteraars. Door gelijkklinkende achtergrondgeluiden van zowel de tv- als radio-uitzending kan er namelijk een mismatch ontstaan bij audio-matching. Het NMO onderzoekt nog hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

MediaCell+
De nieuwe luistercijfers worden gemeten met de MediaCell+ app van onderzoeksbureau Ipsos, waarbij het werkelijke luistergedrag gemeten wordt in plaats van dat er naderhand op basis van herinnering gerapporteerd wordt, zoals voorheen bij de dagboekmethode nog gebeurde.

Het wekelijks bereik wordt alleen gemeten als iemand minstens 5 minuten aaneengesloten heeft geluisterd. In het NMO Luisteronderzoek participeren momenteel 94 zenders. De meetweek loopt van maandag tot en met zondag. [RadioWereld.NL]