Willem van Kooten over Joost den Draaijer in RadioReuzen, in BertOp5

In het radioprogramma ‘BertOp5‘ op NPO Radio 5 is donderdagmiddag van 16 tot 18 uur een gesprek te horen met Willem van Kooten. Hij mag volgens presentator Bert Kranenbarg niet ontbreken in de serie ‘Radioreuzen‘.

Foto: Still Youtube

In de serie RadioReuzen, die ook als podcast te downloaden is, vertelt Willem van Kooten, alias deejay Joost den Draaijer, uitgebreid over zijn radiotijd en rekent hij af met verhalen die al jaren over hem verteld worden.

Willem van Kooten begon als invaller bij Veronica, werd programmaleider, vertrok na een conflict over een eigen plaatje en werkte daarna voor de Vpro op Hilversum 3 en tegelijkertijd voor Radio Noordzee Internationaal. Daarna maakte hij de voorganger van De Avondspits voor de NOS: Joost Mag Niet Eten.

In aflevering 41 van RadioReuzen vertelt Willem van Kooten ook dat hij in 1964 naar Amerika ging en terugkwam met het idee voor Nederlandstalige jingles en de Top 40. “Onzin, dat schreef een journalist en die schrijven elkaar na, vriend.” In RadioReuzen legt hij uit hoe het wel zit.

Willem van Kooten veranderde de radio door de stijf voorgelezen teksten te vervangen door presentatie uit de losse pols. “Dat was geen inzicht hoor, maar bittere noodzaak….” Hij reageert ook op de verontwaardiging die er was dat hij niet alleen deejay was, maar ook een platenmaatschappij had. “Hoezo? Ik was al tien jaar beroemd als platenbaas, naast mijn hobby als deejay.

Die ‘hobby’ stopte, maar Van Kooten heeft het radiomaken niet gemist. “Ik had het druk genoeg, ik wilde ook wel eens thuis zijn en ongestoord naar Amerika kunnen.” In de uitgebreide podcast van RadioReuzen is meer dan tien jaar radiogeschiedenis te horen, ook over Ferry de Groot en Hans Hogendoorn. En Willem van Kooten vertelt ook hoe John de Mol hem “van de straat heeft gehaald”. En hoe zijn radioloopbaan begon bij de Ncrv. [RadioWereld.NL]