Zoek
Sluit dit zoekvak.

BNR Nieuwsradio organiseert Dutch Podcast Awards in nieuwe opzet

Wat zijn dit jaar de beste podcasts van Nederland? Maandag begint een nieuwe editie van de Dutch Podcast Awards. Het zijn dé prijzen voor podcastmakers in Nederland. Het verschil met vorig jaar is dat er nog maar één publieksprijs is waar luisteraars op kunnen stemmen. De overige 14 categorieën worden bepaalt door de jury.

Er worden deze keer twee soorten prijzen uitgedeeld: 14 juryprijzen en 1 publieksprijs. Bij de juryprijzen worden de genomineerden én de winnaar bepaald door een vakjury. Deze vakjury bestaat uit 16 onafhankelijke juryleden. Publieksstemmen worden niet meer meegewogen in de beoordeling. Vanaf vandaag (28 augst) kunnen podcastmakers en -uitgevers hun podcast aandragen voor een nominatie.

Criteria
Juryleden beoordelen de podcasts op basis van duidelijke criteria die voor elke categorie zijn vastgesteld. Op 9 oktober worden per categorie 5 genomineerden bekendgemaakt die BNR heeft gekozen. Dan volgt een nieuwe juryronde. Dit proces gaat op dezelfde manier als waarop ‘The Best Picture’ bij de Oscars tot stand komt. De categoriewinnaars krijgen op maandagavond 6 november in het Instituut voor Beeld & Geluid een award.

Grootse achterban
Daarnaast is er dit jaar nog maar 1 publieksprijs voor de awards, een initiatief van BNR. Tussen maandag 9 en vrijdag 27 oktober kan iedereen stemmen op de prijs die sinds 2018 jaarlijks worden uitgereikt. Hierbij geldt het simpele principe van: de meeste stemmen gelden. Dus wie kan de meeste stemmen ronselen met zijn achterban?

Kwaliteitsslag
BNR Nieuwsradio organiseert de wedstrijd alweer voor de zesde keer. Deze editie ziet er anders uit dan voorgaande jaren. “We hebben dit gedaan in goed overleg met vrijwel alle belangrijke podcastuitgevers van Nederland“, zegt BNR-hoofdredacteur Marc Adriani. “Het is een duidelijke kwaliteitsslag. Op deze manier zijn de awards een betere afspiegeling van wat er in de branche wordt uitgegeven.”

Categorieën
Deze keer zijn er 13 verschillende categorieën: Sound design, Journalistieke productie, Verhalend, Het interview, Chatcast entertainment, Chatcast nieuws & informatie, Dagelijkse podcast, Fictie, Jeugd, Branded podcast, Host, Nieuwkomer, Vernieuwing en Beste podcast van Nederland

Juryleden
Voor deze editie zijn er 16 juryleden, afkomstig van verschillende uitgevers. Het juryproces is op een manier samengesteld waarmee het niet mogelijk is om eigen podcasts te beoordelen. De juryleden zijn: Lieke Malcorps (Dag en Nacht Media), Joep van der Laan (Mindshare), Annewil Neervens (Het Financieele Dagblad), Camiel van Houdt (de publieke omroep), Marvin Jacobs (Airborn Audio), Kadija Kabba (DPG Media), Richard den Haring (Studio14), Wendy Beenhakker (BNR Nieuwsradio), Koos Tervooren (Microphone Media), Iddo Havinga (NRC Audio), Joost Koning (Broadcast Magazine), Dinja Pannebakker (onafhankelijk jurylid), Mischa Blok (NPO Radio 1), Tim Niehe (Tonny Media), Noortje Veldhuizen (De Stroom Podcasts) en Corinne van Duin (Volkskrant Podcasts). [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten