Napleiten winnaar Dutch Podcast Awards 2023

Napleiten‘ heeft de Dutch Podcast Award voor beste podcast van Nederland 2023 gewonnen. De podcast ‘Moordzaken‘ ging er met de publieksprijs vandoor.

In de BNR-podcast ‘Napleiten’ praten misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra met advocaten en officieren van justitie over geruchtmakende strafzaken. Van wietplantages gerelateerde ripdeals tot een crime passioneel, of een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. In iedere aflevering van de podcast ‘Napleiten’ staat één strafproces centraal.

Vakjury kiest de winnaars
Dit jaar is de opzet van de PodcastAwards anders. Niet het publiek, maar een jury heeft de genomineerden en de winnaars bepaald. Die jury bestond uit zestien vertegenwoordigers van verschillende omroepen en podcastproducenten. Ook zijn de categorieën veranderd, waarbij er meer aandacht is voor het ambacht van podcast maken.

Dit zijn de categoriewinnaars van 2023:
Jeugd: Sarah’s Mysteries (NPO/NTR)
Het interview: De liefde van nu (De Volkskrant)
Dagelijkse podcast: NRC Vandaag (NRC)
Chatcast Vermaak: Rookworst de Podcast (De Stroom)
Chatcast Informatief: Napleiten (BNR)
Sound design: Koffer 23 (Tonny Media)
Fictie: Donkerslag (L1)
Nieuwkomer: De Taxi Oorlog – Sander ’t Sas (BNR)
Brandstory: Koffer 23 (Tonny Media)
Journalistieke productie: Het geheim van Mallorca (NU.nl)
Verhalend: De gestolen schilderen van Jopie Huisman (NPO/NTR)
Host: Niet van de wereld – Maarten Dallinga (Omroep Gelderland)
Vernieuwing: De vrouw met duizend gezichten (WPG Studio’s)

Naast de juryprijzen was er ook een publieksprijs. De podcastserie Moordzaken ging er met die eer vandoor. In deze podcast bespreken Carine Voshaar (‘Carrie’) en Edward van der Marel (‘Eddie’) elke twee weken spraakmakende Nederlandse moordzaken. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten