100 Jaar geleden eerste voetbaluitslag op de radio: Kikvorsen-Olifanten…?

Het was afgelopen zaterdag precies 100 jaar geleden dat er voor het eerst een voetbaluitslag op de radio werd gemeld. Op 30 september 1923 las een omroeper de eindstanden door via een radiozender in het Beursgebouw in Amsterdam. En daar zaten rare namen bij, zoals Kikvorsen en Olifanten.

Foto: Pixabay

Het betrof hier geen eindstand van lokale amateurclubs, maar de hoogste klasse van het voetbal in Nederland. En toch doen de namen Kikvorsen en Olifanten vrijwel niemand een belletje rinkelen als het om voetbal gaat. Dat komt doordat de uitslagen van voetbalwedstrijden de eerste jaren gecodeerd werden doorgegeven op de radio, net zoals dat aanvankelijk ook met nieuws op de radio gebeurde. Persbureau M.S. Vaz Dias gebruikte de radio namelijk om kranten te voorzien van actuele informatie.

Omdat Vaz Dias de informatie tegen betaling aanbod, werd deze dus gecodeerd. Kranten konden een codeboek aanschaffen om zo de codes te ontcijferen. Zo stond Kikvorsen voor Ajax en Olifanten voor Feyenoord. Maar ook de eindstanden zelf werden gecodeerd. Zo werd de nul voorgelezen als 24 en vier als 65. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten