Zoek
Sluit dit zoekvak.

Matthäus-Passion opnieuw op eerste plaats in Top 400 van NPO Klassiek

‘Matthäus-Passion’ van Johann Sebastian Bach staat dit jaar wederom op de eerste plaats in de ‘Klassieke Top 400‘ van NPO Klassiek, gevolgd door het ‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart en de ‘Negende symfonie’ van Dvořák.

Foto: video still

In deze twaalfde editie van de Klassieke Top 400 is volgens de publieke zender goed te zien hoe breed klassieke muziek kan zijn. In de lijst staan eeuwenoude werken van de Middeleeuwse componist Hildegard von Bingen naast neo-klassieke stukken van Einaudi, filmklassiekers van John Williams, een compositie van Herman Finkers en de muziek uit de Efteling.

Klassieke Top 400
1 – Bach – Matthäus-Passion
2 – Mozart – Requiem
3 – Dvořák – Symfonie nr. 9
4 – Pärt – Spiegel im Spiegel
5 – Fauré – Requiem
6 – Ten Holt – Canto Ostinato
7 – Grieg – Peer Gynt Suites
8 – Vivaldi – De vier jaargetijden
9 – Rachmaninov – Pianoconcert nr. 2
10 – Purcell – Dido and Aeneas

De Klassieke Top 400, samengesteld door NPO Klassiek met hulp van de luisteraars is vanaf maandag (9 oktober) tot en met vrijdag 13 oktober dagelijks tussen 07.00 en 23.00 uur te horen.

Op vrijdag 13 oktober eindigt de lijst met de nummer één om 20.00 uur. In De Nacht van NPO Klassiek komende week een aantal lange werken uit de Klassieke Top 400 in hun geheel te horen, zoals de complete Goldbergvariaties van Bach en het Requiem van Gabriel Fauré.

Herman Finkers
In de Klassieke Top 400 van 2023 staan werken van 132 verschillende componisten. Na Bach, met 33 noteringen, zijn Mozart (19 noteringen), Beethoven (18), Schubert (15) en Arvo Pärt (14 noteringen) het vaakst vertegenwoordigd. Dit jaar zijn maar liefst 17 werken nieuw binnengekomen in de klassieke lijst. De hoogste nieuwe binnenkomer is Herman Finkers op nummer 61 met de Missa Sancti Georgi, een mis die hij in 1990 componeerde voor zijn eigen huwelijk.

Efteling
Simone Meijer, zendermanager van NPO Klassiek: “Deze lijst laat zien dat klassiek leeft, letterlijk en figuurlijk. Ik was verrast door een opvallende nieuwkomer: de muziek uit Efteling. Ook die is natuurlijk klassiek! Luisteraars gaven componist Ruud Bos terecht een plekje in de Klassieke Top 400, op nummer 364. Een ode aan een bijzondere man, die dit voorjaar op 87-jarige leeftijd overleed.

Nieuw klassiek
De Klassieke Top 400 van 2023 telt meer vrouwelijke componisten dan ooit. In de lijst staan dit jaar 25 composities van 15 verschillende vrouwen, waaronder de Nederlandse componisten Mathilde Wantenaar (82), Sarah Neutkens (382 en 303), Lavinia Meijer (179) en Iris Hond (235).

En er zijn meer jonge Nederlandse componisten in de Top 400 te vinden die zelf hun muziek uitvoeren, zoals harpist Remy van Kesteren (393 en 242) en pianist/componist DeLange (166). Met in totaal 19 titels zijn de Nederlandse componisten goed vertegenwoordigd in de Klassieke Top 400.

Klassieke Top 400 Concert
Het Klassieke Top 400 Concert op vrijdag 13 oktober in TivoliVredenburg is de feestelijke afsluiting van de lijst. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Chloe Rooke brengt in samenwerking met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor bekende werken uit de Klassieke Top 400. De presentatie is in handen van Leonard Evers en het concert is live te horen én te zien op npoklassiek.nl. De week wordt afgesloten met componist en pianist Hauschka op zaterdag bij Jet Berkhout in De Muziekfabriek.[RadioWereld.NL]