Matthäus-Passion opnieuw op eerste plaats in de klassieke Top 400 van NPO Radio 4

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach staat dit jaar wederom op de eerste plaats in de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4, gevolgd door het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Peer Gynt van Edvard Grieg staat deze editie voor het eerst op de derde plaats. De compositie heeft nog nooit zo hoog in de toplijst van klassieke werken gestaan: vorige jaren stond de muziek van Grieg op de zevende plaats.

De Klassieke Top 400 is een lijst van 400 topstukken, gekozen door NPO Radio 4 met hulp van de luisteraars. Alle werken zijn van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober tussen 07:00 en 23:00 uur te horen op NPO Radio 4. Op vrijdag 21 oktober eindigt de lijst met de nummer 1 om 20:00 uur.

Top 10 van de Klassieke Top 400
1. Bach – Matthäus-Passion
2. Mozart – Requiem
3. Grieg – Peer Gynt
4. Dvořák – Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’
5. Fauré – Requiem
6. Vivaldi – De Vier Jaargetijden
7. Pärt – Spiegel im Spiegel
8. Ten Holt – Canto Ostinato
9. Purcell – Dido and Aeneas
10. Pergolesi – Stabat Mater

Complete muziekstukken in de Nacht
In de Nacht van NPO Radio 4 zijn van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober een aantal lange werken uit de Klassieke Top 400 in hun geheel te horen, zoals de Notenkraker-suite van Tsjaikovski en symfonieën van Schubert en Mozart.

Luisteraar kiest de muziek
De Klassieke Top 400 is een heerlijke week waarin de rollen zijn omgedraaid: de luisteraar kiest de muziek, voorzien van mooie, ontroerende en verrassende verhalen. Wij mogen die opdienen en luisteren. Een groot cadeau voor iedereen die houdt van klassiek! Er valt dit jaar weer veel te ontdekken, te genieten en stilletjes (of juist uit volle borst) mee te zingen“, zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4.

Opvallend om te zien dat 18% van de Klassieke Top 400 bestaat uit muziek van hedendaagse componisten, 71 titels van de 400. Dat aantal groeit ieder jaar: in 2021 ging het om 63 hedendaagse stukken en in 2020 nog 39. Ik kijk nu al uit naar de fantastische muziekstukken die ons te wachten staan.

In de Klassieke Top 400 van 2022 staan werken van 130 verschillende componisten. Na Bach, met maar liefst 33 noteringen, zijn Mozart (22 noteringen), Schubert (16) en Arvo Pärt en Beethoven (beiden 15 noteringen) het vaakst vertegenwoordigd.

Klassieke Top 400 Concert
Op vrijdag 14 oktober is er een feestelijke kick-off van de Klassieke Top 400 met het Klassieke Top 400 Concert vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van Enrico Delamboye een concert vol geliefde klassiekers en een verrassend nieuw werk van componist des vaderlands Martin Fondse. Het concert is vanaf 20:15 uur te horen op NPO Radio 4 en live te zien vanuit de Grote Zaal in TivoliVredenburg op de website van NPO Radio 4. [RadioWereld.NL]