Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kamerleden positief over plannen voor lokale omroepen

In de Tweede Kamer heerst overwegend optimisme over de plannen van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) met betrekking tot lokale, regionale en streekomroepen. Niettemin zijn er zorgen geuit over enkele voorgestelde maatregelen.

Foto: RadioWereld

Uslu heeft aangekondigd dat er meer financiële middelen zullen worden toegewezen aan lokale omroepen, maar dat er ook veranderingen op komst zijn. Het aantal lokale omroepen moet namelijk worden teruggebracht van 240 naar 80. Dit betekent dat lokale omroepen moeten fuseren en streekomroepen moeten vormen.

Tijdens een commissiedebat over dit onderwerp deze week kwam naar voren dat er bezorgdheid bestaat over hoe deze streekomroepen er in de praktijk zullen uitzien. Er zijn zorgen of ze niet ten koste zullen gaan van regionale omroepen en lokale journalistiek.

Lucille Werner (CDA) benadrukte dat streekomroepen niet zo groot moeten worden dat ze de regionale omroepen overschaduwen. Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) gaf aan dat het belangrijk is om verder te praten over hoe het plan om lokale omroepen te fuseren concreet vorm zal krijgen.

Uslu begrijpt de gestelde vragen en zorgen, maar benadrukt dat een ingrijpende stelselwijziging volgens haar echt noodzakelijk is vanwege de druk waaronder lokale publieke omroepen staan. Zij ziet de samenvoeging van lokale omroepen als een kans voor een breder nieuwsaanbod en meer journalistieke mogelijkheden.

Hoe het uiteindelijke lokale omroepstelsel eruit zal zien, blijft nog onduidelijk. Uslu is bezig met voorbereidend werk, maar het is zeer waarschijnlijk dat dit onderwerp onder de verantwoordelijkheid van het nieuwe kabinet zal vallen. Op 22 november vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. [RadioWereld.NL]