Voorbereidingen definitieve uitgifte lokale DAB+ gestart

Het Ministerie van Economische zaken en Klimaat is gestart met de voorbereidingen van de uitgifte van definitieve lokale DAB+-vergunningen. Hiervoor wordt momenteel een wijziging van het Nationaal Frequentieplan geconsulteerd.

Foto: RadioWereld.NL

Momenteel is in 22 regio’s al lokale radio via DAB+ mogelijk via tijdelijke vergunningen. Deze vergunningen lopen op 1 september 2024 af. Eerder werd al bekend dat lokale publieke en commerciële radio vanaf september 2024 in heel Nederland mogelijk is. Wel diende er nog de nodige frequenties internationaal gecoördineerd te worden.

Deze coördinatie is nu grotendeels afgerond. Het resultaat is een netwerk van 57 lokale allotments, de zogenoemde laag 6, die bij elkaar heel Nederland kunnen dekken. Omdat de rechten voor het gebruik van de frequenties nu internationaal zijn verkregen, wordt het mogelijk om met hogere uitzendvermogens en hogere opstelpunten te werken dan nu bij de tijdelijke indeling het geval is. Hierdoor kan een betere dekking, zowel indoor als outdoor, binnen het verzorgingsgebied gerealiseerd worden.

Maximaal 18 vergunningen
Omdat de lokale DAB+-netwerken voor zowel publieke als commerciële omroepen bestemd zijn, worden er maximaal 18 vergunningen per allotment uitgegeven. Hierdoor kan in elk geval met een bandbreedte van 64 kbps worden uitgezonden. De verwachting is dat er voor de meeste allotments minder dan 18 vergunningen worden uitgegeven, waardoor de geluidskwaliteit omhoog kan.

De vergunningen voor lokale publieke omroepen worden op aanvraag verleend. Stations die al op FM uitzenden worden daarbij verplicht om dit programma op DAB+ te simulcasten. Ruimte voor commerciële stations wordt geveild.

Reageren op de consultatie kan nog tot en met 5 oktober. Uitgebreide informatie is hier te vinden. [RadioWereld.NL]

5 reacties

 1. Alleen een nadeel , ontvangst is nog steeds niet goed in auto tevens niet goed bereik.

  Begrijp nog steeds niet waarom hier een keer wat aan gedaan wordt.

  1. Tjsa, dat kost geld..
   Ik heb een dab radio op proef in de auto gehad en had (inderdaad) veel slechtere ontvangst dan op de fm.
   Mijn advies: luister in de auto naar Internetradio, met 10 gieg voor een tientje kun je heel wat luisteren zonder veel ergernis.

 2. Maar: om dab te kunnen luisteren is in veel gevallen een buitenantenne nodig.
  Ik heb een dab radio in de tuin onder mijn overkapping en had veel last van uitvallen van landelijke zenders zoals Qmusic en 538.
  Een Chinees sprietje van een halve meter lang op het dak en ik heb drie keer zo veel zenders, waarbij de meesten een prima (sterk) signaal geven.
  Het dab netwerk is redelijk dekkend, maar de zenders zijn simpelweg te zwak gekozen. (Zie ook de ‘auto’ reactie.)

 3. Luister nog wei oh DAB omdat de fm hier nog prima werkt
  Dab radio voor 2,25 gekocht bij Kringloop prima ontvangst hier in Utrecht stad

 4. Hupsel schreef dat hij geen goed ontvangst op dap+ ervaart, maar ik heb al jaren uitstekende ontvangst in de auto met dap+. Het is me opgevallen veel mensen met slechte ontvangst vaak slecht aangesloten aftermarket spul gebruiken. Wellicht licht het het aan want hier werkt het uitstekend door het hele land, zelfs in groot deel van Vlaanderen kan ik Nederlands zenders prima ontvangen. Kortom kijk je antenne en bekabeling nog eens na.