Nog een paar uur en dan is 2023 voorbij. Een jaar dat veel impact had op de radio met onder meer de invoering van de nieuwe luistercijfersmeting en de veiling van de FM-frequenties. Reden genoeg om het belangrijkste radionieuws van de afgelopen 365 dagen op een rijtje te zetten.

Luistercijfers
Het nieuwe jaar begon al gelijk spannend voor de radiowereld, want de nieuwe luistercijfersmeting ging van start. Er kwamen wekelijks cijfers in plaats van maandelijks. In tegenstelling tot wat er werd verwacht zorgde de nieuwe meting niet voor grote verschuivingen. Wel werd de impact van acties en lijstjes goed duidelijk, want dat zorgde steevast voor een stijging van de betreffende zender.
Maar de nieuwe meting bevatte ook kinderziektes, waarvan de grootste simulcast betrof. Evenementen of sportwedstrijden die gelijktijdig op tv en radio werden uitgezonden, zorgde steevast onterecht voor flinke pieken in de luistercijfers. Zo had NPO Radio 2 opeens twee miljoen luisteraars meer in de week dat het Eurovisie Songfestival werd uitgezonden. Grand Prix Radio kreeg opeens drie miljoen luisteraars achter de naam in de weken dat er een Formule 1 race was. Uiteindelijk werd het probleem eind augustus opgelost.
Veiling
Voor de landelijke commerciële radio was de veiling van de radiofrequenties een spannend moment. De veiling was door Kink afgedwongen bij de rechter en dat zorgde voor nogal wat rumoer. Allereerst mocht een partij bij de veiling nog maar maximaal drie kavels verwerven, waardoor Talpa noodgedwongen al een radiostation moest opgeven.
Daarnaast zorgde het grotendeels opheffen van de clausules ervoor dat de veiling vooral een wedstrijd zou worden tussen grote partijen. Mediahuis besloot daarop voor de veiling Radio Veronica van Talpa te kopen, alsmede RadioCorp (100% NL en Slam) in te lijven.
Begin juli vond de veiling dan ook daadwerkelijk plaats. Talpa wist als enige partij drie kavels te bemachtigen, DPG en Mediahuis elk twee, terwijl BNR het nieuwskavel behield. Ook was er een nieuwkomer: Financial News Radio, dat nog voor de start opeens een andere invulling kreeg als Radio4All.
De veiling leverde ruim 150 miljoen euro op en radiostations moesten (noodgedwongen) flink in de buidel tasten en gingen ook nog eens elkaars prijs opdrijven. Na afloop was er dan ook behoorlijk wat kritiek op de veiling, waarbij de overheid als enige winnaar werd beschouwd.
Sublime en Slam raakten hun landelijke FM-kavel kwijt, waardoor er noodgedwongen gesneden werd in de programmering. Voor Slam werd nog wel een regionaal FM-kavel in de Randstad gevonden.
Kink, aanstichter van de veiling, haakte al vroegtijdig af en viste daardoor achter het net. Maar het station is van mening dat Talpa en Mediahuis niet mee hadden mogen doen aan de veiling en strooit daarom met handhavingsverzoeken en rechtszaken het Ministerie van Economische zaken.
Radio Veronica
Een station waar dit jaar behoorlijk onrustig was, was Radio Veronica. Allereerst werd het station op de vingers getikt omdat er teveel gepraat werd op de zender. Daarna zorgde de overname van Veronica door Mediahuis voor een flink aantal veranderingen. Zo vertrokken Ronald Giphart, Toine van Peperstraten, Francis Dix en werd ook afscheid genomen van Tineke de Nooij en Bas van Teylingen.
De ochtendshow met Tim Klijn, Niels van Baarlen, Rick Romijn en Florentien van der Meulen bleek geen onderdeel te zijn van de overname en daarom werd Rick van Velthuysen binnengehaald voor de ochtend. Dat avontuur duurde echter maar enkele maanden, waarna van Velthuysen weer uit de ochtend verdween en naar het weekend verhuisde.
Daarnaast stopte Rob Stenders als zenderbaas en is Robbert-Jan van de Velde aangetrokken om het station weer in de juiste koers te krijgen. Marisa Heutink zat door privéomstandigheden maanden lang ziek thuis, maar is inmiddels weer op de zender te horen.
Radio 538
Ook bij Radio 538 veranderde het nodige. Zo werden Wietze de Jager en Klaas van der Eerden uit de ochtend gehaald, omdat De Jager nog niet kon aangeven of hij ook komende jaren de ochtend wilde blijven doen. Hun opvolgers werd het ochtendteam van Radio Veronica, waarmee het oude Evers-gevoel weer terugkeerde in de ochtend.
Maar er keerde meer terug, waaronder Hardwell en Edwin Evers zelf, die vanaf februari 2024 de vrijdagmiddag voor zijn rekening gaat nemen. Daarnaast krijgt het station versterking van Martijn La Grouw, die bij 100% NL vandaan komt.
Afscheid nemen deed 538 ook. Bijvoorbeeld van zenderbaas Coco Hermans en van Dennis Ruyer en Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. De laatste drie vertrekken naar de nieuwe radiozender Joe. De overstap zorgde ervoor dat Coen & Sander per direct van de zender verdwenen. In de laatste week van het jaar kondigde ook Niek van der Bruggen zijn vertrek aan.
Wel wist Radio 538, mede door de nieuwe ochtendshow, voorzichtig marktaandeel terug te winnen.
3FM
Bij NPO 3FM was dit jaar, ondanks de vernieuwing in 2022, echter nog geen stijgende lijn te zien. In het kader van ‘radio is slow business’ besloot het station om niet weer van alles om te gooien. Wel namen Timur Perlin en Luc Sarneel afscheid van de zender.
In het nieuwe jaar krijgt 3FM versterking van Joe Stam en Tom de Graaf, de oude sidekicks van de ochtendshow op Qmusic. Zij krijgen op 3FM een dagelijks programma tussen 9 en 10 uur.
Serious Request zorgde voor een flinke opleving van 3FM. Met 7,5 miljoen werd het hoogste bedrag in jaren opgehaald, terwijl ook de luistercijfers in die week flink omhoog gingen.

Joe
Nederland kreeg er door de veiling twee nieuwe landelijke zenders op FM. DPG startte met Joe dat zich met 70’s, 80’s en 90’s op een iets ouder publiek richter als zusterstation Qmusic. Een nieuwe concurrent voor Radio 10 dus en nota bene ook nog op de oude frequenties van Radio 10.
Met een duidelijk format en echt alleen de grootste hits uit drie decennia en minimale presentatie wist Joe in een rap tempo marktaandeel te veroveren, vooral ten koste van Radio 10.
In het nieuwe jaar gaat Joe de programmering verder uitbouwen. Dennis Ruyer start half januari tussen 10 en 13 uur, terwijl Kai Merckx vanaf februari de middagshow gaat presenteren. Daarnaast zijn Coen & Sander aangetrokken voor de ochtend, al is nog niet duidelijk wanneer zij beginnen. Zij hebben nog een concurrentiebeding bij hun oude werkgever.
Radio4All
De tweede nieuwe zender was Radio4All, die overigens pas eind oktober van start ging met testuitzendingen. Eigenlijk was het station aangekondigd als financiële nieuwszender, maar opeens werd het toch over een andere boeg gegooid.
Giel Beelen werd aangetrokken als creatief directeur en Radio4All moet helemaal anders worden dan de gevestigde radiostations. Gelikte radiodeejays zijn niet welkom en het station krijgt een verticale programmering.
Onder meer Prem Radhakishun is aangetrokken door het station, alsmede podcastmakers en personen die nog nooit radio gemaakt hebben. Medewerkers werden lukraak achter de microfoon of achter de knoppen geplaatst onder het mom van ‘experimenteerplatform.’
Transfertombola
Dit jaar wisselden er nog meer radiomakers van baan. Erik de Zwart en Simone Walraven gingen aan de slag bij NPO Radio 5. Nieuwslezer Iris Schut ging van Qmusic via Radio 10 naar 538. Igmar Felicia kreeg een plek in het weekend op FunX, terwijl Morad El Ouakili aan de slag ging bij NPO Radio 2, al miste hij door stemproblemen wel zijn eerste show.
Timo Kamst kreeg een vaste plek in het weekend op 100% NL, terwijl Marrit de Vries de zender inruilde voor 538. Erik van Roekel krijgt in het nieuwe jaar een vast programma op 100% NL. De ochtendshow op de zender werd versterkt met Ingrid Jansen.
Herman Hofman ging na zijn ontslag bij 3FM aan de slag bij Veronica. Pieter van der Wielen kwam het team van Nieuwsweekend op NPO Radio 1 versterken.
Herman van der Zandt stopte met radio door zijn overstap naar Kro-Ncrv. Rámon Verkoeijen verkaste van BnnVara naar PowNed, terwijl Stefan Stasse van NPO Radio 2 naar NPO Radio 5 vertrok. Het DAB+-netwerk van de NPO ging over van KPN nar Broadcast Partners, terwijl José de Bruin via Jumbo Radio bij Radio Oost belande.
Afscheid
De radiowereld nam ook afscheid van vele personen. Zo overleden dit jaar Hanno Dik, Donald de Marcas, Harry de Winter, Wim de Bie, Veronica en RTL-stem Jos Bergenhenegouwen en Karel van der Graaf. Ook Kunststof-presentatrice Jellie Brouwer overleed. Zij wordt op NPO Radio 1 opgevolgd door Willemijn Veenhoven en Andrew Makkinga. Paul Rabbering nam afscheid van zijn te vroeg geboren zoontje.
Sublime nam afscheid van Francis Broekhuijsen, One’sy Muller en DJ Maestro. Joost Burger vertrok bij Slam, terwijl NPO Radio 1-zenderbaas Klaske Tameling haar vertrek aankondigde. Datzelfde deed Eric van Stade bij AvroTros.
Bij NPO Radio 1 nam Ghislaine Plag afscheid, zij wordt bij Spraakmakers opgevolgd door Roos Abelman. Gio Lippens kondigde aan te stoppen als wielercommentator, terwijl Evelien de Bruin een sabbatical neemt bij Radio 10. Gerrit Hiemstra stopte met zijn weerpraatje.
Door bezuinigingen nam NPO Radio 2 afscheid van diverse gepresenteerde nachtprogramma’s, terwijl Ron Brandsteder zijn programma op NPO Radio 5 kwijtraakte doordat ook hier de non-stop een uur eerder van start gaat.
Jubileum
Jeroen Nieuwenhuize en Lindo Duvall vierden dit jaar hun 25-jarig jubileum op de landelijke radio, Bart van Leeuwen en Frits Spits zelfs al hun 50-jarig jubileum. En ook de Soulshow van Ferry Maat is al een halve eeuw oud.
Sky Radio blies dit jaar 35 kaarsjes uit, terwijl BNR 25 jaar geleden van start ging. Studio Brussel werd 40 en Radio Maria 15.
Astrid de Jong vierde 12,5 jaar Nachtzuster op NPO Radio 1, terwijl de ANWB al 25 jaar de Verkeersinfo op de NPO-zenders verzorgt. Hugo Borst en Henry Schut zijn al 10 seizoenen aan elkaar gekoppeld bij Langs de Lijn, terwijl Gerard Ekdom al vijf jaar de luisteraars van Radio 10 wakker maakt.
NPO Radio 2 viert de 25e Top 2000 met 500 extra nummers, terwijl Radio 538 de 1500e Dance Smash koos. De Global Dance Chart is dit jaar al 10 jaar te horen op 538.
Het NPO Klassiek-programma Spiegelzaal is inmiddels 30 jaar oud, maar dat is een jubileum met een bijsmaak, want het programma was oudejaarsdag voor het laatst te horen.
Lekker blijven plakken
Eric Corton verlengde opnieuw zijn contract bij Kink, wat beloond is met extra zendtijd. Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte tekenden bij bij NPO Radio 2, al was dat nog even onzeker door slaapproblemen bij Roodbeen.
Art Rooijakkers verlengde bij BNR, terwijl Mattie Valk en Marieke Elsinga er nog een aantal jaren aan vastplakken bij Qmusic. Barend van Deelen, Nellie Benner en Eddy Keur besloten allen bij PowNed te blijven en blijven daardoor behouden voor 3FM, en in het geval van Keur ook voor NPO Radio 2.
Prijzen
Prijzen werden er dit jaar ook weer uitgereikt. Zo won Somertijd opnieuw de Gouden RadioRing en werd Rob van Someren beloond met de Ring voor beste presentator. NPO Radio 1 werd bekroond tot beste zender, terwijl Giel Beelen de Marconi Oeuvre Award kreeg.
De 1000e column van BNR-commentator Bernard Hammelburg werd gevierd met opname van alle zijn columns in de collectie van Beeld & Geluid.
Regionaal
Ook op regionaal gebied gebeurde er genoeg als het om radio gaat. Zo startte Radio Oost met een nieuwe programmering waarin Bas Nijhuis een plekje in het weekend kreeg. Wild FM stapte af van hitradio en werd een dancezender.
Ook bij NH in Noord-Holland ging het roer om waardoor afscheid werd genomen van Aart van Eldik en Cor Bakker.
Bij Radio Gelderland werd Arjan Snijders binnengehaald als nieuwe zenderbaas, terwijl Biem Buijs vertrok bij de zender. Jeroen Drogt ging aan de slag als invaller bij Radio Gelderland.
Onrustig was het bij Radio Noord. Allereerst werd onverwachts afscheid genomen van Babette Alma en daarna was Oetse Eilander aan de beurt, nadat hij in zijn programma bekend had gemaakt dat hij in 2024 zijn plek in de middag kwijtraakte. Het leverde een flink aantal boze luisteraars op. Hoofdredacteur Luuk Sijbring kondigde kort daarna aan zelf na een jaar ook te vertrekken.
Buitenland
Tenslotte nog een blik op het buitenland, want ook daar stond de radio niet stil. Zo begon Peter van de Veire begin dit jaar in de ochtend op VRT Radio 2 en werd zijn collega Sven Pichal opgepakt wegens het bezitten van kinderporno.
NRJ Vlaanderen werd op de vingers getikt wegen het niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden, waarna het station op FM werd vervangen door Nostalgie+. Maar ook deze zender kreeg de mediawaakhond achter zich aan. Nostalgie zelf ging verder als Play Nostalgie, terwijl Studio 100 de procedure rondom de landelijke FM-kavels stopzette.
Ken Bruce stapte over van BBC Radio 2 naar Greatest Hits Radio, terwijl Absolute Radio van AM verdween en in Ierland de mast van Atlantic 252 werd opgeblazen.
Fun Radio Frankrijk moet concurrent NRJ 10 miljoen euro schadevergoeding betalen wegens manipulatie van de luistercijfers.
Lee Harris vertrok na 30 jaar bij 1010 WINS in New York City, terwijl Scott Shannon zijn laatste programma maakte op CBS FM. Ryan Seacrest verlengde daarentegen zijn contract bij KIIS FM Los Angeles, terwijl Kyle & Jackie O zelfs een contract voor 10 jaar tekenden bij KIIS 1065 in Sydney.
Angelo Wensing vertrok na een jaar alweer bij Dolfijn FM Curaçao.
Op naar een nieuw jaar
En terwijl de Top 2000 aftelt naar de vertrouwde nummer 1 van Queen en op Sky Radio ‘Happy New year’ van Abba weer rond middernacht klinkt, maakt RadioWereld.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar.
Ook in 2024 brengt RadioWereld.NL dagelijks het laatste medianieuws. Weet Joe de stijgende lijn verder door te zetten met de nieuwe aanwinsten. Hetzelfde geldt voor 538. En was Serious Request het keerpunt voor 3FM? Of blijft Qmusic gewoon dominant bij de commerciële doelgroepen. De komende 12 maanden wordt dit allemaal duidelijk.
De gehele redactie van RadioWereld.NL wenst jou als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2024! [RadioWereld.NL]
2 reacties
Stichting Muziekbijbel vond het interessante informatie.
Stichting Muziekbijbel vond het interessante informatie. Binnenkort een interview bij Wild FM ?