Het RadioWereld.NL jaaroverzicht van 2022

Nog een paar uur en dan is 2022 voorbij. Na twee jaar corona ging het leven eindelijk weer grotendeels terug naar normaal. En ook de radio stond niet stil. Reden genoeg om het belangrijkste radionieuws van de afgelopen 365 dagen op een rijtje te zetten.

Foto: Pixabay

2022 Was het jaar waarin Ed Sheeran de meest gedraaide artiest op de radio was. Maar ook het jaar van grote veranderingen. Zoals bij 3FM, waar nieuwe zenderbaas Menno de Boer besloot om het kwakkelende station nu maar eens geheel op de schop te doen.

3FM op de schop
Dat zorgde voor een flinke verschuiving. Rob Janssen en Wijnand Speelman werden naar voren geschoven als nieuw ochtendduo. Herman Hofman moest weg en ook Eva Cleven en Sagid Carter besloten hun spullen te pakken. Later besloten ook Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende, die respectievelijk de ochtend- en middagshow kwijtraakten, een functie elders te nemen. Ook de Mega Top 30 verdween, terwijl 3voor12 vanaf volgend jaar teruggezet wordt naar één avond per week.

Het doel van De Boer is om meer impact en meer bereik te creëren met 3FM. En daarom werd er ook een blik nieuwe deejays opengetrokken, waarvoor De Boer vooral bij zijn oude baas 538 gewinkeld had. Want met Barend van Deelen, Ivo van Breukelen, Mart Meijer en Jaimy de Ruijter verhuisden er vier deejays van de Bergweg naar het MediaPark. Ook Eddy Keur kwam het station versterken.

538
Naast 3FM ging ook Radio 538 flink op de schop. Wietze de Jager, Klaas van der Eerden en presenterend journalist Mart Grol gingen, een paar weken eerder dan gepland, van start met de nieuwe ochtendshow. Frank Dane werd maandenlang op de reservebank geparkeerd. Ook Igmar Felicia verdween van de zender. Zijn contract werd niet verlengd.

Dave Minneboo keerde terug naar Talpa en zwaait sinds juli 2022 weer de scepter over de radiotak, waaronder dus ook 538 Minneboo besloot Coen Swijnenberg & Sander Lantinga uit de middag te halen ten gunste van Frank Dane en Jelte van der Goot. Wel mogen Coen & Sander op vrijdag het weekend aftrappen. Daarnaast werd Dennis Ruyer teruggehaald.

Ook werden Armin van Buuren, Sunnery & Ryan en Afrojack na drie jaar weer teruggehaald bij Qmusic vandaan.

Om het vertrek van vier deejays naar 3FM op te vangen, kreeg 538 ook versterking van Jordi Warners en aanstormend talent Julia van Reyendam. Daarnaast kreeg ook Dylan Boet, na enige tijd achter de schermen te hebben gewerkt, een eigen plek in de programmering.

Veronica
Naast 3FM en 538 werd er in 2022 ook nog druk gesleuteld aan Radio Veronica. Het station startte met een nieuwe ochtendshow met Tim Klijn, Rick Romijn, Niels van Baarlen en Florentien van der Meulen, terwijl Marisa Heutink de middagshow ging presenteren. Dat duurde overigens maar ruim een half jaar, want in oktober moest ze plaatsmaken voor Sander Lantinga.

Afscheid werd genomen van nieuwslezer Henk Blok, sidekick Celine Huijsmans en Femke van der Veen. Dennis Hoebee kwam het station opnieuw versterken maar vertrok na enkele maanden alweer. Daarnaast werden ook Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende en Jeroen Drogt binnengehaald door Stenders, terwijl Toine van Peperstraten als invaller aan de slag ging.

Ook keerde Tineke de Nooij terug op de radio bij Veronica, waar ze een programma op zaterdag- en zondagavond kreeg. Tevens werd het programma van Johan Derksen opgenomen in de programmering.

Ondertussen was er ook nog een kleine ruzie tussen Kink en Veronica. Kink had geklaagd bij Agentschap Telecom dat er teveel gepraat zou worden op Veronica. De etherwaakhond kwam tot dezelfde conclusie en legde Veronica een flinke boete op.

Foto: Pixabay

Qmusic
Bij Qmusic keerde Kimberley Dekker terug in het weekend, terwijl Jordi Warners zijn spullen mocht pakken. Roland Snoeijer werd weggekaapt bij Talpa om nieuwe programmabaas bij Q te worden en het gat wat Minneboo achterliet op te vullen, terwijl Martijn Biemans gepromoveerd werd tot nieuwe music director.

Achter de schermen waren er nog wel wat tegenvallertjes. Naast het vertrek van Minneboo verloor het station na jarenlange strijd het hoger beroep rondom de zendmastbranden te Hoogersmilde en IJsselstein. Daarnaast werd Q gedwongen om te stoppen met danceprogramma’s, nadat Q-Dance naar de rechter was gestapt vanwege een oude afspraak. Uiteindelijk werd de zaak geschikt.

Om de gaten te vullen die Armin van Buuren, Sunnery & Ryan en Afrajack achterlieten door hun vertrek naar 538, haalde Qmusic Kriss Kros Amsterdam weg bij Slam en werd ook Lost Frequencies aangetrokken.

Tenslotte moest Qmusic het tweemaal voor een langere periode zonder boegbeeld Marieke Elsinga doen. In het voorjaar nam ze een tijdelijke radiopauze, terwijl ze momenteel van zwangerschapsverlof geniet.

Radio 10
Radio 10 voerde in het najaar enkel wijzigingen door in de programmering. René Verkerk verhuisde van het weekend naar de late avond, terwijl Lex Gaarthuis in omgekeerde richting bewoog om een nieuwe weekendshow met Luuk van den Braak en Kimberly van de Berkt te maken.

Daarnaast kreeg 10 met Edwin Ouwehand een nieuwe oude stem terug, in dit geval stationsstem. Dat was de afgelopen jaren Roland Snoeijer, maar omdat hij richting Q vertrok moest 10 opzoek naar een nieuwe stationvoice.

Frequentieperikelen
Voor de landelijke commerciële stations liep de juridische strijd over de FM-frequenties als rode draad door het jaar. Allereerst was er drie jaar noodverlenging toegezegd, maar wel tegen forse prijzen voor de vier ongeclausuleerde stations (538, Sky, 10 en Q). Tegelijkertijd was Kink naar de rechter gestapt om de noodverlenging tegen te houden en een herverdeling af te dwingen.

Terwijl Kink het kort geding en het daarop volgende hoger beroep over de FM-frequenties verloor, hadden ze bij de bodemprocedure meer succes. De rechter stelde het station in het gelijk en onlangs bevestigde het College van Beroep voor het bedrijfsleven deze uitspraak, waardoor de landelijke commerciële FM-frequenties volgend jaar opnieuw geveild moeten worden.

Bij die veiling wil het ministerie het aantal geclausuleerde kavels terugbrengen van vijf naar twee. Alleen nieuws en Nederlandstalig blijven bestaan.

Transfertombola
Roos Abelman nam afscheid bij BNR Nieuwsradio om korte tijd later weer aan de slag te gaan bij NPO Radio 1. Sublime kreeg versterking van John Williams en One’sy Muller. Die laatste komt bij NPO Radio 2 vandaan en presenteert afwisselend met Angelique Houtveen de middag. Houtveen zelf zat de eerste helft van dit jaar thuis vanwege een burn-out.

Biem Buijs vertrok bij de NOS om via Radio Drenthe bij Radio Gelderland te belanden.

Liesbeth Staats vertrok bij NPO Radio 4 om bij BNR aan de slag te gaan. Bij BNR vertrok hoofdredacteur Mireille van Ark, die richting RTL ging. Haar taak bij BNR wordt overgenomen door Marc Adriani.

Jo van Egmond zwaaide enkele dagen geleden af bij 538 om bij Radio 1 aan de slag te gaan. Ruud de wild stapte over naar een andere omroep, maar behoudt wel z’n plek in de middag op NPO Radio 2. Marcel de Vries trekt vanuit Friesland naar Hilversum om bij Sterren NL Radio aan de slag te gaan.

Op Curaçao vertrok Angelo Wensink van Hitradio 915 naar Dolfijn FM.

Foto: RadioWereld.NL

Afscheid
Tineke de Nooij zwaaide af bij NPO Radio 5 om van haar pensioen te gaan genieten, wat niet echt wilde lukken. Angela Groothuizen werd aangetrokken als haar opvolger. Manuela Kemp moest wegens gezondheidsredenen afscheid nemen van NPO radio 5. Later werd besloten om de stekker geheel uit het avondprogramma, dat ze met Henkjan Smits presenteerde, te trekken. Simone Walraven en Erik de Zwart vullen het ontstane gat.

Leo Houben stopte na 30 jaar als hoofdredacteur van de Limburgse publieke omroep L1. Radio Oost nam na 25 jaar afscheid van Marcel Spijkerman. Bij Omroep Brabant zwaaide Eefke Boelhouwers af, Jordi Graat volgde haar op.

Ziggo schakelde in de laatste regio’s analoge kabelradio af. Bij Dolfijn FM vertrokken Desmond Baidjoe en Nadine Roos. Lara Billie Rense nam, voor een paar maanden, afscheid van NPO Radio 1. Fleur Wallenburg en Dieuwke Teertstra nemen haar plek in bij Nieuws & Co. Bij Radio 1 werd ook een streep gezet door de programma’s van Prem Radhakishun en Özcan Akyol / Eus. Daarnaast hing ook Peter de Bie zijn koptelefoon aan de wilgen.

Bij NPO Radio 2 besloot Giel Beelen om een jaar op wereldreis te gaan. Morad El Ouakili neemt het stokje van hem over op de late avond. Margriet Vroomans stopte na ruim 12 jaar met ‘De Ochtend op 4’.

Wouter van Stralen vertrok bij Slam. Aanvankelijk zou ook producer en sidekick Julia Maan vertrekken bij de zender, maar op het laatste moment mocht ze toch blijven. Bij BNR zwaaide Kees de Kort na 20 jaar af, terwijl Niels Hoogland FunX vaarwel zei. Zijn rol als zendermanager wordt overgenomen door Chanelva Rier. Nieuwslezer Freddy van Tijn gaat van haar pensioen genieten.

Helaas zijn er ook diverse radiomakers overleden dit jaar, zoals Jeffrey Willems, Jan Steeman, oud Radio 8FM-eigenaar Jan Tiebosch en Klaas Samplonius.

Jubileum
Het radionieuws van het ANP bestond dit jaar 85 jaar, Gerard Ekdom zat 30 jaar in het vak, terwijl Jeroen Kijk in de Vegte 30 jaar op de landelijke radio te horen was. Ook Radio 538 vierde zijn 30e verjaardag, terwijl Dolfijn FM op Curaçao 20 werd.

Terughaalnieuws
Omdat een deel van Nederland op 1 april bedekt was met en laag sneeuw, besloot Sky Radio weer even ‘The Christmas Station’ te worden.

Vanwege de oorlog in Oekraïne sloegen veel radiostations de handen weer ineen voor Radio 555. Het zorgde er zelfs voor dat Mattie Valk en Wietze de Jager voor het eerst sinds hun breuk weer samen één programma maakten.

Sander de Heer keerde terug naar Sublime om het station te gaan leiden. Jules van Hest keerde terug op de radio om aan de slag te gaan als invaller bij 10. Lars van Heeswijk vertrok bij Slam als producer om later weer as deejay terug te keren.

Ook keerden twee vrouwen terug bij de radio: Patricia van Liemt bij Wild FM en Hila Noorzai bij NPO Radio 1.

Prijzen
Dit jaar werden er ook weer de nodige prijzen uitgereikt. Zo wonnen Mattie Valk en Marieke Elsinga in januari de Gouden RadioRing, gingen Bram Krikke en Annemieke Schollaardt er vandoor met de Zilveren Sterren, werd NPO radio 5 uitgeroepen tot beste zender en kreeg Stefan Stasse de Marconi Oeuvre Award.

Hans Hogendoorn kreeg de Ere Zilveren Reissmicrofoon. Daarnaast kreeg hij een plek in de Hall of Fame van Beeld & Geluid. NPO Radio 1-presentator Stephan Komduur won de Philip Bloemendal Prijs.

Foto: RadioWereld

DAB+
Ook op het gebied van DAB+ werd dit jaar niet stil gezeten. Zo kwam er een nieuw landelijk commercieel DAB+-netwerk in de lucht met 13 radiostations. Daarnaast startte Grand Prix radio met uitzenden op DAB+ en werd Peter Rijsenbrij de nieuwe radiodirecteur van de zender. Audiohuis haalde Nostalgie via DAB+ naar Nederland.

In 2022 ging ook het bovenregionale DAB+-netwerk, waarop de niet-landelijke commerciële en regionale radiostations op uitzenden, op de schop. Ondertussen vindt al een kwart van het radioluisteren in de auto plaats via DAB+.

Regionaal
Simone FM kreeg een nieuwe middagshow met Kylian van Luijt, nadat Jordi Mulderij naar Veronica was vertrokken. Daarnaast kreeg Simone een ander muziekformat en werden diverse FM-frequenties overgedaan aan het nieuwe zusje Hitzzz, die na enkele maanden weer twee frequenties overdeed aan Gigant FM.

Radio Continu trok zich geheel terug van FM. Op de meeste frequenties is nu Tukker FM te horen. Ook Ujala in Amsterdam gaf de FM op. Decibel keerde daarentegen met een non-stop versie terug op FM in Eindhoven. Ook kreeg het station versterking van Luc van Rooij.

Tida, vergunninghouder van het kavel waarop Radio 10 Brabant uitzendt, verloor de juridische strijd over het Randstadkavel waar nu de non-stop versie van Qmusic op te ontvangen is.

Veel regionale commerciële stations wisten middels een omstreden voorwaardelijke veiling de regiogerichtheid voor hun FM-kavels terug te krijgen naar 10%. Wel loopt hier nog een rechtszaak over.

Bij de regionale publieke radio ging Dennis Hoebee aan de slag als invaller bij NH Radio.

Buitenland
In Vlaanderen werden de landelijke FM-frequenties opnieuw verdeeld. Veel veranderde er niet, want Qmusic, Joe en Nostalgie behielden hun plek. Dit grote ergernis van Studio 100, dat de uitslag aanvecht bij de Raad van State.

Bij MNM vertrok ochtenddeejay Peter van de Veire. Enkele maanden later werd bekend dat hij vanaf januari in de ochtend op Radio 2 te horen is.

In het Verenigd Koninkrijk stopte Steve Wright met zijn dagelijkse programma op BBC Radio 2, hij werd opgevolgd door Scott Mills. In New York City stopte Scott Shannon met de ochtendshow op CBS FM.

Op naar een nieuw jaar
Aan het eind van 2022 wist 3FM Serious Request dit jaar 2,3 miljoen euro op te halen en was en Missie 538 zelfs goed was voor een recordbedrag van 4,2 miljoen euro.

En terwijl de Top 2000 aftelt naar de vertrouwde nummer 1 van Queen en op Sky Radio ‘Happy New year’ van Abba weer rond middernacht klinkt, maakt RadioWereld.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar.

Ook in 2023 brengt RadioWereld.NL dagelijks het laatste medianieuws. En ook komend jaar beloofd het alles behalve een saai radiojaar te worden. Wat zijn de door 3FM en 538 nieuw ingezette koersen de juiste? Of weet Qmusic gelijk in het nieuwe jaar alweer de koppositie te heroveren? En wat is de impact van de nieuwe luistercijfersmeting? Daar bovenop komt ook nog de veiling van de landelijke FM-frequenties.

De gehele redactie van RadioWereld.NL wenst jou als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2023! [Radiowereld.NL]