Uit het Media Archief: Omroepbijdrage wordt afgeschaft

Op 1 januari 1941 voerden de Duitse bezetters radiobelasting in (luistergeld). Ook na de oorlog bleef het luistergeld, later ook wel omroepbijdrage genoemd, bestaan. Maar 59 jaar later, op 1 januari 2000 werd de omroepbijdrage weer afgeschaft.

Al in 1927 waren er plannen om Nederlanders te laten betalen voor het luisteren naar de radio. Echter durfde een meerderheid van de Tweede Kamer de invoering niet aan. Daardoor werden de uitzendingen van de omroepen betaald uit contributies van de leden.

De Dienst Omroepbijdragen (DOB) werd vandaag, 23 jaar geleden, overgeheveld naar de Belastingdienst, die het geld via de inkomstenbelasting ging innen. Sindsdien worden de programma’s van de publieke omroep onder andere uit de belastingopbrengsten betaald. [RadioWereld.NL]