Jaaroverzichten 2022 bij de NOS tussen Kerst en Oud & Nieuw

Traditiegetrouw maakt de NOS aan het jaar weer diverse jaaroverzichten. Dat begint al op kerstavond met het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht. Daarna volgt het jaaroverzicht van het NOS Journaal op 28 december. Daarna is er ook nog aandacht voor bekende en onbekende die het afgelopen jaar zijn overleden en ruimte voor Oranje.

NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2022
In het Jaaroverzicht 2022 van het NOS Jeugdjournaal nemen Evita Mac-nack en Benjamin Kat kinderen mee langs de grote nieuwsonderwerpen van het afgelopen jaar: de oorlog in Oekraïne, de stijgende prijzen, het overlijden van de Britse koningin Elizabeth en de wolf in Nederland. Ook is er aandacht voor kinderen die dit jaar in het nieuws waren. Het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2022 is te zien op zaterdag 24 december om 19.05 op NPO 3.

Jaaroverzicht NOS Journaal 2022
Het jaar 2022 werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis en de ongekend grote inflatie. Presentator Winfried Baijens reist door de geschiedenis van dit jaar en bezoekt locaties waar het nieuws vandaan kwam.

Met betrokkenen, zoals boeren en gezinnen die krap bij kas zijn komen te zitten, blikt hij terug op het afgelopen jaar én vooruit naar het nieuwe jaar. Ook heeft de NOS enkele Oekraïners gevolgd sinds het begin van de Russische inval. Het jaaroverzicht van het NOS Journaal is te zien op woensdag 28 december om 21.20 op NPO 1.

NOS Uit het Leven 2022
En voor de dertiende keer biedt Herman van der Zandt ook een overzicht van bekende en minder bekende mensen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Nederlanders (Hennie Vrienten, Leontien Ceulemans, Pierre Kartner, Remco Campert en de oudste groenteman van Nederland) en mensen uit andere landen (Jerry Lee Lewis, koningin Elizabeth, Michael Gorbatsjov, Madeleine Albright, Olivia Newton John en de uitvinder van de GIF’jes). En nog vele anderen. Dit is te zien op donderdag 29 december om 21.20 op NPO Start.

NOS Oranje Jaaroverzicht 2022
Tot slot is er een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar rond de koninklijke familie. Met extra aandacht voor kroonprinses Amalia. Zij begon aan haar studie, maar kon vanwege bedreigingen niet haar studentenhuis in Amsterdam betrekken en ook niet deelnemen aan het studentenleven daar. Daarnaast was ze voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag, omdat ze inmiddels 18 jaar is.

Verder wordt teruggekeken op de staatsbezoeken aan Oostenrijk, Zweden en Griekenland en op de buitenlandse reizen van koningin Máxima, in haar hoedanigheid van speciale VN-gezant voor het toegankelijk maken van financiële diensten. Ook de populariteit van het koningshuis komt aan de orde en er is een vooruitblik naar 2023, wanneer koning Willem Alexander tien jaar op de troon zit. De uitzending wordt gepresenteerd door Malou Petter. Voor de duiding wordt zij terzijde gestaan door verslaggever Koninklijk Huis Albert Bos. Het NOS Oranje Jaaroverzicht 2022 is te zien op zaterdag 31 december vanaf 19.14 op NPO 2. [RadioWereld.NL]