Zoek
Sluit dit zoekvak.

NMO Luisteronderzoek week 52-2023: NPO Radio 2 is marktleider met 41,1%

NPO Radio 2 was in week 52 de best beluisterde radiozender van Nederland met 41,1%. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het NMO Luisteronderzoek. Sky Radio staat deze meting tweede met 9,3%, gevolgd door Qmusic op de derde plaats met 9,2%.

Foto: Pixabay

Door de nieuwe luistercijfers met cijfers per week is voor het eerst goed duidelijk hoe groot de Top 2000 van NPO Radio 2 van kerst tot oud en nieuw nu echt is. Met 41,1% marktaandeel verpulvert het station vrijwel alle andere radiostations in Nederland. 7,13 Miljoen Nederlanders stemden af op de lijst. En dit betreft alleen radioluisteraars, want wie via NPO 1 Extra meekeek is niet meegeteld voor de luistercijfers.

De zenderbaas van Sky Radio grapte intern wel eens dat ze beter de zender uit konden zetten als de Top 2000 bezig was en dat is een waarheid als een koe. Al mag Sky nog niet echt klagen, want dankzij twee dagen kerst staat het station nog tweede.

Eigenlijk is bij bijna alle radiostations een daling van zowel het marktaandeel als het weekbereik te zien. Er zijn maar twee uitzonderingen: ORN (regionale publieke omroepen) en 100% NL. Zij zien opmerkelijk genoeg hun marktaandeel stijgen.

MediaCell+
De nieuwe luistercijfers worden gemeten met de MediaCell+ app van onderzoeksbureau Ipsos, waarbij het werkelijke luistergedrag gemeten wordt in plaats van dat er naderhand op basis van herinnering gerapporteerd wordt, zoals voorheen bij de dagboekmethode nog gebeurde.

In het NMO Luisteronderzoek participeren ruim 90 radiozenders. De meetweek loopt van maandag tot en met zondag van 06:00 tot 24:00 uur in de doelgroep 13+. [RadioWereld.NL]

Luistercijfers in week 52