Piraten in Den Haag: in de jaren zeventig waren het er heel veel. Radiopiraten waren de voorloper van de lokale publieke omroep, die dit jaar het vijftigjarig jubileum viert. Deze week keren de Haagse radiopiraten terug op Den Haag FM met vijf speciale uitzendingen tussen 14.00 en 15.00 uur.

De naam radiopiraat zegt het misschien al: als piraat ben je illegaal. “Als je radio gaat maken en je neemt een zender waar je geen vergunning voor hebt en nergens voor betaalt, dan mag je niet uitzenden. Dan ben je een piraat“, legt Wim Zonneveld van Den Haag FM uit.
En een radiopiraat kan je zender zomaar overnemen. “Je kunt FM-frequenties echt even wegdrukken als je een heel sterk signaal hebt. Dan hoor je opeens iets anders.” Iets waar een radiopiraat opgewonden van raakt. “De kick om uit te zenden en een signaal in de lucht te hebben, dat is een soort virus!”
Zonneveld begon zelf in de jaren zeventig als radiopiraat. “Radio maken sprak me aan en als je radio maakt, wil je luisteraars hebben. Ik pakte een zender en hup, in de ether en draaien jongens!” blikt hij terug op die begintijd.
Hij begon ermee vlak voor de zeezenders verdwenen, in 1974. “Toen kwamen de landpiraten. De piraten in de jaren zeventig zonden niet de hele dag uit, je moest precies weten wanneer ze in de lucht waren“, vertelt Zonneveld.
Toch wisten mensen de zenders te vinden. “Ik heb een keer een radiomarathon gehouden in het weekend, toen kregen we wel 2000 telefoontjes van luisteraars“, zegt de radiomaker. Die piratenradiomakers waren er niet alleen in het oosten, waar het nu nog steeds erg leeft. “In Den Haag zijn er tientallen piraten geweest. Je had Hofstadradio, Radio Centraal en tientallen andere zenders. Dat is de voorloper van de lokale omroep.”
‘Piraten nemen Den Haag FM vijf dagen over’
Samen met Den Haag FM worden in de week van 30 september tussen 14.00 en 15.00 uur vijf radio-uitzendingen gemaakt onder de naam ‘Piraten Hack’. Het radioprogramma wordt gemaakt vanuit de studio van Den Haag FM in de Centrale Bibliotheek.
In elke aflevering is een Haagse radiopiraat te gast, evenals twee populaire piraten van bijvoorbeeld Hofstad Radio, Radio Klimop of Radio Tonka. Er is aandacht voor nostalgie en heldenverhalen, maar ook voor de politieke positie en steun van piraten, radiopiraten als cultureel erfgoed en lokale media en jongeren. [RadioWereld.NL]