Zoek
Sluit dit zoekvak.

VS: FCC legt eerste boete van ruim $2 miljoen op aan etherpiraat

De Amerikaanse mediaregulator FCC heeft de eerste boete van ruim $2 miljoen opgelegd aan een hardnekkige etherpiraat in New York City. Het gaat om Radio Impacto 2 dat in het stadsdeel Queens uitzond voor de Ecuadoraanse gemeenschap.

Foto: Pixabay

Al sinds 2013 is Radio Impacto 2 een doorn in het oog van de FCC. Het station maakte de afgelopen jaren gebruik van verschillende frequenties, wat steevast tot klachten leidde in de overvolle ether van New York City. De afgelopen jaren werd Radio Impacto 2 al meerdere keren uit de lucht gehaald en de eigenaren kregen in 2015 al eens een boete van $20.000, die nooit betaald werd.

Nieuwe wet
In 2018 is echter een nieuwe wet aangenomen die de FCC de mogelijkheid geeft tot het opleggen van boetes van $100.000 per dag met een maximum van $2 miljoen aan etherpiraten.

Radio Impacto 2 is de eerste piraat die volgens deze nieuwe wet bestraft wordt en ook daadwerkelijk de maximale boete opgelegd krijgt. En dan komt de piraat er nog goed mee weg dat er een maximaal bedrag is vastgesteld.

184 Dagen illegaal
In totaal heeft de FCC 184 dagen geregisteerd dat het station illegaal in de lucht was. Dat aantal had nog flink hoger kunnen zijn, als de opsporing in 2020 niet voor langere tijd plat ging vanwege coronabeperkingen, iets wat ook in Nederland gebeurde bij het toenmalige Agentschap Telecom.

Omgerekend hat Radio Impacto 2 dus een boete van een slordige $20 miljoen kunnen krijgen. Door vastlegging van het maximale boetebedrag is dit nu, inclusief inflatiecorrectie, $2,3 miljoen euro geworden.

Oregon
Maar ook een piraat in La Grande, in de staat Oregon, heeft van de FCC een flinke boete gehad. Pirate Radio Eastern Oregon werd sinds 2018 al drie keer uit de lucht gehaald. De piraat zond steeds vanuit een andere locatie uit op een andere frequentie. Daarom is nu een boete van $80.000 euro opgelegd.

Beide piraten hebben nu de keuze om de boete te betalen of in beroep te gaan. [RadioWereld.NL]