Minister Eppo Bruins (OCW) is maandag gestart met de consultatie van de Wet versterking lokale publieke omroepen. Met dit wetsvoorstel wil de overheid het fundament van de lokale publieke omroepen fors verstevigen.

Die versteviging is hard nodig, want uit onderzoek blijkt dat in de periode 2019-2021 maar liefst 36% van de lokale omroepen rode cijfers schreef. Daarnaast concludeerde het Commissariaat voor de Media (CvdM) dat het percentage lokale publieke omroepen “waarvan de financiële positie als ongezond wordt aangemerkt” in diezelfde periode gemiddeld op 25% lag. Ook blijkt dat in die periode 37% van de gemeenten minder dan het richtsnoerbedrag per huishouden leverde aan de lokale omroep.
Het lokale omroepstelsel gaat de komende jaren dan ook compleet op de schop. Zo gaat de Rijksoverheid in de toekomst de lokale omroepen financieren en mogen gemeenten dit aanvullen. Ook wordt het aantal lokale omroepen fors verminderd. Van de huidige 224 wordt er teruggegaan naar 80 streekomroepen. Daarnaast wordt de positie van de NLPO uitgebreid tot coördinatie- en samenwerkingsorgaan.
Het wetsvoorstel is tot stand gekomen na intensieve gesprekken tussen de NLPO, het College van Omroepen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Commissariaat voor de Media, en de ministeries van OCW en BZK.
De verwachting is dat het wetsvoorstel in de tweede helft van 2025 naar de Tweede Kamer wordt verstuurd. Bruins streeft naar inwerkingtreding van het nieuwe wetsvoorstel per 1 juli 2026, waarna het nieuwe stelsel per januari 2028 ingaat.
Reageren op de consultatie Wet versterking lokale publieke omroepen kan nog tot en met 23 februari 2025. [RadioWereld.NL]