Extra reclame of extra bezuinigingen voor de NPO?

De NPO slaat alarm over de plannen om 50 miljoen euro extra binnen te halen via de Ster-inkomsten. Zonder aanpassing van de regels blijft een zware bezuiniging op de publieke omroep onvermijdelijk. Dat meldt de NPO na de presentatie van het onderwijsakkoord, waarin het kabinet afzag van een deel van de bezuinigingen op het onderwijs.

De extra inkomsten moeten komen uit meer advertentieverkoop via de Ster, maar daar zijn wetswijzigingen voor nodig. Op dit moment mag de Ster alleen reclame maken op radio en televisie en niet op online platforms.

Extra bezuiniging dreigt
De publieke omroep staat al voor een grote besparing van bijna 110 miljoen euro per jaar vanaf 2027. Als de Ster niet meer inkomsten kan genereren, komt daar nog eens 50 miljoen bij. Dat zou grote gevolgen hebben voor medewerkers en programma’s, waarschuwt de NPO.

Discussie over marktverstoring
De mogelijke uitbreiding van reclamemogelijkheden ligt politiek gevoelig. VVD-Kamerlid Claire Martens-America pleitte eerder voor een ‘reclameluwe’ publieke omroep. Ook commerciële nieuwsorganisaties, zoals verenigd in NDP Nieuwsmedia, maken zich zorgen over marktverstoring. Zij vrezen concurrentie van de publieke omroep, terwijl zij zelf afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten.

Ster zoekt naar oplossingen
Ondertussen onderzoekt de Ster de mogelijkheden. Reclame via podcasts en banners is al toegestaan en wordt ingezet, maar voor grotere veranderingen is toestemming nodig van de politiek. Directeur Frank Volmer benadrukt dat het cruciaal is om commerciële adverteerders terug te laten keren op online platforms van de publieke omroep.

De Tweede Kamer stemt donderdag over het onderwijsakkoord. Of de plannen voor de Ster doorgaan, wordt later duidelijk. [RadioWereld.NL]