Commerciële radio in Nederland winstgevend maken is een enorme uitdaging. Dit stelt Herbert Visser, directeur van Mediahuis Radio, in de podcast ‘De Boardroom.’ Zowel de overheid als collectieve beheersorganisaties (cbo’s) als Buma en Sena proberen zoveel mogelijk geld weg te halen bij de radiostations.

“De grootste uitdaging is dat je te maken hebt met de overheid die systemen bedenkt die doelbewust omzet verhogend voor de overheid zijn”, aldus Visser, die daarmee doelt op de veiling van de radiofrequenties. “Voor de veiling heb je meerdere technieken die je kunt inzetten, maar ze pakken altijd de techniek waarmee de overheid het allermeeste in de schatkist krijgt.”
Ondanks dat er, in tegenstelling tot vroeger, inmiddels naast FM ook vele andere manieren zijn om naar de radio te luisteren, zoals DAB+, online en de televisie, werd er de afgelopen jaren door de radiostations nog altijd fors geld geboden voor een plekje op FM. “Wat wel van belang is, is dat je al die transmissietechnieken moet hebben om marktaandeel te kunnen realiseren. Je moet overal op te ontvangen zijn, dus ook FM.”
Monopolie cbo’s
Daarnaast rammelen ook Buma en Sena aan de deur. “Als we een liedje draaien op de radio, dan betalen we daar Buma en Sena voor”, zo legt de directeur van Radio Veronica, 100% NL, Slam en Sublime uit. “Alleen praten die twee organisaties niet met elkaar. Met name de Sena vindt dat alles wat je aan winst zou kunnen maken bij voorbaat naar hun zou moeten vloeien.”
Al jaren is er daarom een juridische strijd aan de gang tussen de Sena en de VCR, de branchevereniging voor landelijke commerciële radiostations. Sena wil de tarieven voor radiostations flink opschroeven. Het probleem is dat Sena een monopolie in Nederland heeft voor het innen van de rechten van muzikanten en producenten, waardoor zij de tarieven kunnen bepalen. Een uitspraak van de rechter in deze langslepende zaak laat echter nog altijd op zich wachten.
Winst?
Maar hoe maak je na al deze kosten nog winst? “Niet”, zegt Visser stellig. “Het is wel de bedoeling dat je dat doet natuurlijk, maar als je te maken krijgt met zulke krachtige partijen, ofwel de overheid zijn, ofwel een monopolie van de overheid hebben gekregen, dan wordt het heel lastig.”
Volgens Visser zijn alleen Qmusic en Radio 538, die goed scoren in de voor adverteerders belangrijkste doelgroep, momenteel winstgevend. “Maar voor alles wat daaronder zit, en dat geldt voor de hele markt, is het een enorme uitdaging.”
Investeren
Toch zijn er redenen om toch te investeren in radio. “Partijen als DPG en Mediahuis zijn gewoon krachtige internationale mediapartijen. Die maken keuzes waar ze vertegenwoordigd willen zijn. Mediahuis heeft ook die kansen. Als je genoeg investeert en je bouwt wat je hebt uit, dan kun je marktleider worden.”
Volgens de directeur van Mediahuis Radio is het de bedoeling dat Radio Veronica binnen een paar jaar op dit niveau komt. “Maar zolang je dat niet hebt gerealiseerd, dan heb je een uitdagende businesscase.”
Nadat in 2023 de landelijke commerciële radiofrequenties (FM en DAB+) geveild werden, gingen dit jaar de niet-landelijke commerciële frequenties onder de hamer. Op 1 september verandert daar dus ook weer een hoop. “Als ik kijk naar de bedragen die de meeste regionale partijen hebben betaald bij de veiling, die oplopen tot 1,5 miljoen, dan hoop ik dat ze hun zaken goed op orde hebben en weten wat ze aan het doen zijn. Ikzelf zou dat niet kunnen terugverdienen in die tien jaar”, zo concludeert Visser. [RadioWereld.NL]
3 reacties
Dus naast de overheid via Buma en Sena zorgt ook zijn eigen werkgever voor prijsopdrijving op de veiling, mede hierdoor is de kans op winstgevendheid dus klein. Ze werken er dus zelf ook hard aan mee.
Ik een gemiste kans dat al deze stations een aftreksel van 538 en Q proberen te zijn. Beste voorbeeld hiervan is 100% NL die zijn naam allang geen eer met aandoet.
Wees creatief en origineel en ga niet in deze zelfde vijver zitten vissen wat ik 538 en Q vissen.
Wil je het gesprek met Hilbert Visser beluisteren of bekijken? Of weten hoe hij aankijkt tegen de kansen van branded radio in de marketingmix? Stream de aflevering via https://deboardroom.live
Flauwe kul! De graaicultuur zit vooral niet bij de overheid maar bij de eigenaren van de grote radiostations en hun ster-dj’s.Dat kan best een tandje minder.
En de overheid vraagt niet maar veilt. Het zijn de afnemers die de prijzen bepalen. Echt heel kortzichtig.
Ondertussen zit de luisteraar met eindeloos durende commercialbreaks. Ik snap niet at adverteerders dit nog accepteren. Ze verdwijnen in de massa.