Mark Rietman wil zijn Louis d’Or doormidden zagen

Mark Rietman, winnaar van de Louis d’Or 2005, wil zijn gouden plak doormidden zagen. Hij wil de helft aan tegenspeelster Carine Crutzen geven.

Mark Rietman, winnaar van de Louis d’Or 2005, wil zijn gouden plak doormidden zagen zodat hij de helft aan tegenspeelster Carine Crutzen kan geven. “Het was een moeilijk stuk. Zonder mijn geweldige tegenspeelster had ik er niks van gebakken”, zei Rietman toen hij de prijs in ontvangst nam.

Rietman kreeg de prijs voor zijn rol van broer Justus in het toneelstuk ‘Raak me aan’ van Het Toneel Speelt. De Louis d’Or wordt jaarlijks uitgereikt voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol in een toneelstuk. De prijsuitreiking vond maandagavond plaats in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Rietman, onder andere bekend als dokter Thijs Vermaas uit de televisieserie IC, vertelt aan Novum Nieuws dat deze prijzen toch wel gezien kunnen worden als de Oscars van het Nederlands toneel. “Er zijn honderden andere dingen die je kunt winnen, maar dit is ‘m pas echt”.

Dat zijn spel werd beschreven als ‘overrompelend’ en ‘hartverscheurend’ vindt hij ‘mooi gezegd’. “Zelf zou ik het niet zo omschrijven, maar ik snap wel wat ze bedoelen”, vertelt Rietman, die het moest opnemen tegen topacteurs als Hans Kesting en Victor Löw.

Behalve de uitreiking van de Louis d’Or, werd maandagavond ook de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs uitgereikt. Ongeveer tienduizend stemmers kozen als beste toneelvoorstelling het stuk ‘Mozart’ van Fred Delfgauw. De winnaar van deze publieksprijs, die bedacht is door opiniepeiler Maurice de Hond, krijgt behalve een geldprijs van 35 duizend euro ook 20 duizend euro aan advertentieruimte in het NRC Handelsblad.

De prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol, de Theo d’Or, werd uitgereikt door John Kraaykamp sr. Toen Kraaykamp de enveloppe met de uitslag opende grapte hij: “Ik ben het er niet mee eens.” De prijs ging naar Bien de Moor voor haar rol van zusje Solange, in ‘De Meiden’ van het Nationaal Toneel.

[Novum]